Надпреварата за създаване на ваксина против COVID-19 върви с пълен

...
Надпреварата за създаване на ваксина против COVID-19 върви с пълен
Коментари Харесай

Le Figaro: Секретен научен център в Сибир е на път да създаде ваксина срещу COVID-19

Надпреварата за основаване на ваксина срещу COVID-19 върви с цялостен ход и Русия има намерение да я завоюва. Руските учени се надяват през идващите няколко месеца да подарят на света средство за дейно лекуване на ковид, заяви Ален Барлюе от френското издание Le Figaro.
Руските специалисти се съревновават със своите американски и европейски сътрудници, които също интензивно работят над казуса, което доста припомня предишното съревнование от времето на Студената война.
В авангарда на съревнованието се намира лаборатория от времето на Съюз на съветските социалистически републики, намираща се близо до Новосибирск. Единствен по рода си и дълго време останал конфиденциален, научният център " Вектор " е основан за бактериологична война. За него съвсем няма информация. Сега публично се назовава Държавен теоретичен център по вирусология и биотехнологии.
На 7 април Ринат Максютов, общоприет шеф на лабораторията, оповестил, че в самия завършек на юни може да се премине към първата фаза на клиничните проучвания на 3 евентуални ваксини на 180 доброволци. Тези проучвания ще бъдат предшествани от интензивен тествания на лабораторни животни, декларирал Ринат Максютов след видеоконференция с Владимир Путин.
До края на април учените би трябвало да проведат " доклинични проучвания " на " перспективни " прототипи на имунизациите. Това би трябвало да разреши създаването на подготвени за приложимост дози, които изначало ще бъдат тествани на зайци, мишки и други животни, а по-късно на хора.
Според Максюков, " Вектор " към този момент е основал десетки ваксини и разполага с технологии и опит, позволяващи оптимално да се съкратят предварителните стадии на доклиничните проучвания. Това дава вяра още в идващите месеци да бъдат признати надеждни ограничения в битката с ковид.
" Вектор " е ситуиран на 30 км от Новосибирск. Заобиколен е от високи бетонени стени с бодлива тел под непрекъснато видеонаблюдение. На редките фотоси учените са в защитно снаряжение, наподобяващо на скафандри за космонавти.
Бившият теоретичен център за разработка на биологическо оръжие от руската ера е една от двете научни структури в света, (другата е в Атланта, САЩ) разполагащи с мостри от " черна " едра шарка и сбирка от страшния вирус " ебола ".
През 1974 година в Съюз на съветските социалистически републики е основано обединяването " Микробиопром ". Това е цялостен индустриален бранш, сплотяващ най-успешните биотехнологични лаборатории в страната, в това число " Вектор ". Тогава е планувана подготовка за бактериологична война със Запада.
За построяването на научния център са привлечени пандизчии. Строежът е почнал в голо поле, близо до " закритото " научно градче Колцово. Отначало е планувано построяването на 100 здания.
Известни са два нещастни случая със гибелен излаз вследствие на заразяване в центъра. През 2004 година по време на опити се заразила лаборантката Антонина Преснякова, която е заровена в цинков ковчег, с цел да бъде избягнато по-нататъшно заразяване. Преди няколко години същата орис реализира младия академик Николай Устинов. Той инцидентно си убол пръст, до момента в който вземал кръв от инфектирано морско свинче. Приживе той си водел дневник, само че след гибелта му неговият ноутбук е изгорял.
Още: " НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 11 април "
Превод: Ганчо Каменарски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР