Надпреварата във въоръжаването с подводници се засилва, след като Китай

...
Надпреварата във въоръжаването с подводници се засилва, след като Китай
Коментари Харесай

Доклад за надпреварата във въоръжаването в Азия: Китай е близо до пробив с ядрени подводници

Надпреварата във въоръжаването с подводници се ускорява, откакто Китай стартира производството на ново потомство нуклеарни подводници , които за първи път се чака да съставляват предизвикателство за възходящите старания на Съединени американски щати и съдружниците за тяхното следене, написа „ Агенция Ройтерс “.

Анализатори и районни аташета по защитата настояват, че се усилват доказателствата, че Китай е на път да вкара в употреба своята подводница с балистични ракети вид 096 преди края на десетилетието, като пробивът в нейната безшумност е подкрепят частично от съветски технологии.

Изследване, разисквано на конференция през май във Военноморския лицей на Съединени американски щати и оповестено през август от Института за морски проучвания на Китай към колежа, предвижда, че новите кораби ще бъдат доста по-трудни за следене . Според седем анализатори и трима военни аташета в Азия това умозаключение е правдиво.

„ Тип 096 ще бъдат призрачен сън “ , акцентира пенсионираният подводничар и анализатор на военноморското техническо разузнаване Кристофър Карлсън , един от откривателите.

„ Те ще бъдат доста, доста сложни за разкриване. “

Дискретните старания за следене на китайските подводници с нуклеарна мощ и въоръжение с балистични ракети , известни като SSBN, са един от главните мотори на засиленото разполагане и обмисляне на изключителни обстановки от страна на Военноморски сили на Съединени американски щати и други военни в Индо-тихоокеанския район. Очаква се този блян да се ускори, когато вид 096 влезе на въоръжение.

Китайските военноморски сили постоянно провеждат изцяло въоръжени патрули за нуклеарно въздържане с по-старите си катери вид 094 от остров Хайнан в Южнокитайско море, заяви Пентагонът през ноември, сходно на патрулите, които от години се употребяват от Съединени американски щати, Англия, Русия и Франция.

Но катерите вид 094, които носят най- модерната китайска подводна ракета JL-3 , се смятат за относително шумни – съществена спънка за военните подводници.

Документът отбелязва, че подводницата вид 096 ще се съпоставя с най-съвременните съветски подводници във връзка с стелт, датчици и оръжия. В отчета се споделя, че този скок във опциите ще има „ дълбоки “ последствия за Съединени американски щати и техните съдружници в Индо-Тихоокеанския район .

Документът се основава частично на китайски военни списания, вътрешни изявления на висши офицери от Народноосвободителната войска (НОАК) и данни за патенти и показва повече от 50 години от постоянно безгрижното създаване на нуклеарни подводници от флота на НОАК. Той съдържа сателитни фотоси , направени през ноември в новата китайска корабостроителница Хулудао , на които се виждат секциите на корпуса под налягане за огромна подводница в развой на направа. Това слага строителството в график, съгласно който лодките би трябвало да бъдат подготвени за употреба до 2030 година – графикът, посочен в годишните отчети на Пентагона за китайската войска .

Изследването също по този начин в детайли разказва евентуалните пробиви в съответни области, в това число помпено-струйно задвижване и устройства за вътрешно заглушаване, въз основа на „ имитационни нововъведения “ на съветски технологии.

Нито съветското, нито китайското министерство на защитата дадоха отговор на молбите на Ройтерс за коментар.

Плавателният съд евентуално ще бъде доста по-голям от вид 094, което ще му разреши да съдържа вътрешен „ сал “, инсталиран върху комплицирани гумени опори за угнетяване на шума от мотора и други звуци, сходно на съветските разработки .

Карлсон съобщи пред „ Ройтерс “, че не има вяра Китай да се е сдобил с „ бижутата в короната “ на Русия – най-новите ѝ технологии – само че ще създава подводница, която е задоволително незабележима, с цел да се съпоставя с усъвършенстваните лодки „ Акула “ на Москва. Карлсон разяснява:

„ И без това ни е мъчно да открием и проследим усъвършенстваните „ Акула “.

Базираният в Сингапур академик в региона на защитата Колин Кох съобщи, че проучването отваря прозорец към дискретни проучвателен планове за възстановяване на китайските SSBN, както и за повишение на качествата на Китай за битка с подводници. Кох от Сингапурското учебно заведение за интернационалните проучвания „ С. Раджаратнам “ акцентира:

„ Те знаят, че са изостанали, по тази причина се пробват да наваксат във връзка с обезшумяването и задвижването. “

Карлсон съобщи, че има вяра, че китайските стратези, сходно на Русия, ще държат SSBN в защитни „ бастиони “ покрай крайбрежията си, употребявайки неотдавна укрепените позиции в противоречивото Южнокитайско море .

Ехо от Студената война

Перспективата за усъвършенствани SSBN ще усложни доста така и така интензивната борба за наблюдаване на подводната зона . Като ехтене от напъните за търсене на руските „ взрив “ от времето на Студената война , следенето на китайските подводници от ден на ден се трансформира в интернационално изпитание, като японската и индийската войска оказват помощ на Съединени американски щати, Австралия и Англия, настояват анализатори и военни аташета.

Увеличават се ученията за борби с подводници , както и разполагането на самолети за лов на подводници P-8 Poseidon към Югоизточна Азия и Индийския океан.

Съединените щати, Япония, Индия, Южна Корея, Австралия, Англия и Нова Зеландия експлоатират модерните самолети, които употребяват сонобуйове и други по-съвършени техники, като да вземем за пример сканиране на океанската повърхнина , с цел да откриват подводници надалеч под водата.

Съединените щати също по този начин правят най-големия ремонт на своята свръхсекретна мрежа за подводно наблюдаване от 50-те години на предишния век насам, с цел да се борят с възходящото наличие на Китай, заяви „ Ройтерс “ през септември.

Перспективата за по-тих китайски SSBN частично е причина за сключването на съглашението AUKUS сред Австралия, Англия и Съединени американски щати, което ще докара до засилено разполагане на английски и американски бойни подводници в Западна Австралия. До 2030 година Австралия чака да пусне на вода първите си атомни ударни подводници с английска технология .

„ Намираме се в обаятелен миг “ , признава Александър Нийл, основан в Сингапур анализатор в региона на защитата. Нийл, който е помощник в мозъчния концерн Pacific Forum на Хаваите, добави:

„ Китай е на път да сътвори ново потомство подводница преди първите лодки на AUKUS – даже и да са на едно равнище във връзка с качествата, това е извънредно значимо. “

„ Дори и подводните сили на Китай да доближат софтуерен паритет, те ще би трябвало да се образоват нападателно и интензивно през идващото десетилетие, с цел да доближат опциите на AUKUS “ , посочи той.

Василий Кашин, китайски боен академик от университета HSE в Москва, съобщи, че е допустимо китайските инженери да са създали пробивите , разказани в отчета.

Въпреки че Китай най-вероятно е получил някои основни съветски технологии през 90-те години на ХХ век след разпадането на Съветския съюз, сподели Кашин, не е известно да е имало съглашение за продан сред Пекин и Москва отвън съглашението за нуклеарни реактори от 2010 година

Той предизвести, че Китай може да е постигнал прогрес посредством адаптиране на съветски планове и посредством други източници, в това число шпионаж , само че е малко евентуално да разполага с най-новото потомство съветски системи.

„ Китай не е съперник на Русия във военноморската област “ , безапелационен е Кашин. И изясни:

„ Китай не основава компликации за нас, а основава проблеми за Съединени американски щати. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР