Наднорменото тегло при котките е относително често срещано явление, с

...
Наднорменото тегло при котките е относително често срещано явление, с
Коментари Харесай

Наднормено тегло при котките

Наднорменото тегло при котките е релативно постоянно срещано събитие, с което обаче относително елементарно можем да се оправим.

Не наложително да си записвате час при ветеринар и да попадате на нормалното висене на опашка, с цел да разберете дали отглеждате котка с наднормено тегло.

Изчакването пред вратата на ветеринаря ще изнерви колкото вас, толкоз и домашния ви любим. Ето няколко метода да разберете дали котката ви има наднормено тегло.

1. Котката би трябвало да има ясно изразена талия. Това, естествено, може мъчно да бъде несъмнено при полудългокосместите и дългокосместите котки. Тогава просто подхванете нежно котката под предните и лапи и се пробвайте да усетите ребрата ѝ. Ако ги усещате - не се кахърете, най-малко във връзка с тежестта, котката ви е в съвършена форма.

 Мързеливите котки имат наднормено тегло

2. Не всички котки ще ви дадат непринудено да ги опипвате и да проверявате дали се усещат ребрата им. Тогава проучете какво е естественото и възможно тегло за съответната порода и премерете котката. Това става, откакто вие стъпите на кантара, ревизирате какво демонстрира той и по-късно се качите на него дружно с котката. По този метод най-лесно ще изчислите какво е тежестта на домашния ви любим.

3. Съвсем явни белези на затлъстяване при котките е, когато забележите, че тя стартира да спи прекомерно дълго (имайте поради, че котките по принцип спят много), има затруднени придвижвания и се задъхва. Ако се стигне чак до там, бихме ви посъветвали да се консултирате с ветеринар тъй като, въпреки и рядко, котките могат да затлъстяват и вследствие на някакво заболяване.

Когато не става въпрос за заболяване, за което се изисква взимане на съответни ограничения, се замислете дали не прехранвате котката си и дали тя се движи задоволително. Имайте поради, че като цяло по-склонни към затлъстяване са женските котки, както и кастрираните котки. А колкото по-възрастна става котката, толкоз по-малка потребност от храна има тя.

 Котка

И за край един скъп съвет - не си позволявайте да храните котката си с остатъците от вашата лична храна, а ѝ осигурете качествена котешка храна. Все отново, откакто сте се сдобили с толкоз грациозен домакински любим, ще би трябвало да се грижите както за визията, по този начин и за здравето му.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР