Надникване в Русия“ е сборник от публикации за отношенията ни

...
Надникване в Русия“ е сборник от публикации за отношенията ни
Коментари Харесай

Излезе книга за историята такава, каквато е

„ Надникване в Русия “ е алманах от изявления за връзките ни с Съюз на съветските социалистически републики и Русия в известната графа на Христо Георгиев „ Черно на бяло “.

Велиана Христова

Мнозина от читателите на известната медийна графа „ Черно на бяло “, която от над шест години се появява един път седмично – преди и във в. „ Дума “, а в този момент в „ Поглед инфо “, в последно време и в сп. „ Ново време “, от дълго време упорстват материалите от нея да се съберат и разгласяват в книга.  Е, издателство „ Синева “ реализира концепцията, като пусна на пазара първия том с подборка материали от „ Черно на бяло “.

Тази графа се трансформира в автентичен публицистичен род, което я направи неповторимо събитие в медийното пространство. Всяка от изявленията, чийто създател е журналистът, писателят, издателят Христо Георгиев, се появява във връзка на настоящи събития и процеси и съдържа публицистична записка, подкрепена с достоверни архивни документи, с фрагменти от научни, художествени и мемоарни книги и други материали. Някои от документите се разгласяват за първи път или са незнайни даже за историците, постоянно – и нелицеприятни за предходни и днешни властници. Събирани са от създателя с непосилен труд из архивни и библиотечни фондове, от персонални фондове и прочие

До момента са излезли близо 300 изявления в рубриката, тематиките са най-разнообразни – свидетелства за турското иго по нашите земи; събитията през Втората международна война, присъединението на България към Хитлеровата коалиция, законите за българските евреи и оцеляването на част от тях, събитията след основаването на държавното управление на Отечествен фронт на 9 септември 1944 година, Народният съд, Парижката конференция и Мирният контракт през 1947 г.; превратностите във ВМРО; историята на Македония и връзките ни с днешната Северна Македония; незнайно, забравено или премълчавано за годините на социализма; отзиви и обстоятелства за огромни българи и създатели от миналото; връзките ни със Съюз на съветските социалистически републики и Русия и други.

Поради големия брой на материалите те ще бъдат издавани в обособени тематични томове. Първият от тях, който към този момент е реалност, е „ Надникване в Русия “. Той включва материали от поредицата, свързани с връзките ни с Съюз на съветските социалистически републики и Русия в разнообразни времеви интервали. В книгата те са подредени по датата на публикуването, предхождани от забавен и обстоен увод, написан от  известната наша историчка проф. Искра Баева. Тези 510 страници са едно извънредно забавно четиво и за експерти, и за любознателни читатели, за които е значимо да опознаят достоверните документи за историята такава, каквато е.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР