Надеждата умира последна. Същото се случва и със самоизмамата. Идентифицирането

...
Надеждата умира последна. Същото се случва и със самоизмамата. Идентифицирането
Коментари Харесай

Добра възможност ли е Тръмп?

Надеждата умира последна. Същото се случва и със самоизмамата. Идентифицирането на главния западен истаблишмънт (и по-голямата част от така наречен ляво на Запад) с неолибералните политики и по-специално с войната на НАТО против Русия, възобнови в Съединени американски щати и в интернационален проект очакванията, че евентуално Тръмп и интернационалната общественост, която го поддържа, може да предложи решение. Времената на обезсърчение и комплициране са най-благодатната почва за политиката на машинация и измама.

Що се отнася до Украйна, Тръмп, както нормално, сподели всичко, с цел да завоюва отвред. Наред с други неща сподели, че в случай че беше президент нямаше да има война; че в случай че беше президент щеше да заплаши Русия с нуклеарни удари; и че би трябвало да стартират договаряния, тъй като Байдън ни води към нуклеарни война. Той също така даде висока оценка на метода, по който Путин работи, намеквайки, че за Русия той е силният лидер, тъкмо както самият Тръмп би бил за Америка.

Между Русия и Съединени американски щати има дребна разлика. Една от главните аргументи Русия да има потребност от мощна държава са постоянните заплахи и експанзии. През последните векове тя изстрада повече от 10 нашествия от Запада (все през Украйна и Беларус). От друга страна, „ мощни “ Съединените щати ще консолидират американския суверенитет в международен мащаб. Това е смисъла на лозунга „ Да създадем Америка велика още веднъж “ (MAGA).

Вероятно няма по-фатална стратегическа неточност от смесването на ролята на другите национализми. Американският шовинизъм е имперски феномен, докато днешният руски „ шовинизъм “ предимно е отговор на Москва на това, което правилно схваща като непрекъсната и неприемлива западна експанзия.

Големият триумф на Тръмп е в способността му да се показва едновременно за пацифист (привлекателен за уморените от „ безкрайните войни “) и за войнстващ (смисълът на лозунга MAGA е Америка да изтласка всички останали – Европа, Русия, Китай на второ, трето или десето място, само че единственият метод да направи това е посредством закани или започване на войни).

Липсата на последователност в посланията на Тръмп не го тормози. Напротив, това е par excellence негов политически способ. Той се нуждае от ирационализма си, защото не може да предложи рационално решение. (По сходен начин фашистите и нацистите в миналото прибягваха до ирационализма и измамата: никой не би дал своя вот за тях, в случай че знаеше какво биха направили). Но единствената причина, заради която Тръмп сполучливо може да използва своята непоследователност и ирационализъм е фактът, че Демократическата партия – за жалост и нейната „ левица “ – безусловно се е предала на западната олигархия и по-специално – на екстремистката „ Партия на войната “.

Едва ли има причина да имаме вяра, че Тръмп би се държал доста по- различно от Байдън, когато се изправи пред руската военна интервенция в Украйна. Разбира се, всичко това е хипотетично. Преди да обсъждаме Тръмп доста по-важно е да проучваме не какво споделя или какво допускаме, че би направил, а какво е правил, до момента в който е бил президент. В последна сметка Тръмп не е новопостъпил. Той и неговата администрация управляваха Съединени американски щати в продължение на четири години. Ето малко увещание за техните политики:

1. Тръмп не направи ни най-малка отстъпка по повод задачата на НАТО да включи Украйна, нито направи нещо през четирите си години на власт, с цел да изпълни споразуменията от Минск или да спре военния напън на Киев върху популацията на Донбас. Той продължи да поддържа политиките, които в последна сметка предизвикаха сегашния извънредно рисков спор. По време на президентството му САЩ за първи път започнаха да доставят смъртоносни оръжия на Украйна; САЩ и НАТО построиха страхотната военна машина, против която руснаците в този момент се изправят.

Докато администрацията на Тръмп подпомагаше построяването на украинската военна машина, президентът създаваше усещане, дори бе упрекван от съперниците си, че е другар или даже агент на Москва! Донякъде това напомня „ другарството “ сред хитлеристка Германия и сталинска Русия, което бе прекратено след нападението на Германия. Не може да изключим, че този исторически казус може да е въодушевил световните центрове на власт, които манипулират днешните политици, в това число президентите на Съединените щати.

Резултатът от усещането, че по някакъв метод е другар на Русия бе, че Тръмп закупи „ миролюбив “ имидж, докато спрямо Русия бе създаден негативен образ у популярните западни пластове, които продължаваха да се опълчват на крайната десница. „ Добре свършена работа! “, както биха споделили американците.

2. Три месеца откакто пое властта, през април 2017 година Доналд Тръмп предприе ракетна офанзива против Сирия, където са ситуирани съветски войски; след това изпрати своя държавен секретар Рекс Тилърсън в Москва, с цел да каже на руснаците „ Или сте с нас, или с Асад! ” Чрез тази атака той за първи път се опита да тества нуклеарните рефлекси на Москва. Направи същото с и Пекин посредством заканите към Северна Корея.

3. Тръмп е първият президент на Съединени американски щати, който легитимира потреблението на нуклеарни оръжия в речта си пред Общото заседание на Организация на обединените нации през 2017 година, когато заплаши със затриване Северна Корея – страна с 25 милиона население. Напразно американските вестници искаха интервю с автора на тази тирада, произнесена след едночасовата среща на Тръмп с Бенямин Нетаняху. Г-н Нетаняху е историческият водач и първоначалният спонсор на настоящето потомство американски неоконсерватори, които проектираха и стартираха войните в Близкия изток. Нека също по този начин отбележим, че в този миг господин Нетаняху бе и другар на Русия на Путин, независимо от събитието, че неговата страна изпрати първото съоръжение на батальона „ Азов “! Като се има предвид и решаващото въздействие на антируското лоби в Съединени американски щати и Европейски Съюз, би било доста мъчно, в случай че не и невероятно за Съединени американски щати и Европейски Съюз да приемат през последните години политика на антируска нервност без единодушието на лобито.

4. Именно при Тръмп през 2018 година бе призната новата стратегия, според която Русия и Китай станаха основни съперници на САЩ вместо „ тероризма “ (ислямът или най-малко неговата радикална версия). Тази стратегия към този момент се ползва против Москва и Пекин. Както писа Майкъл Клеър – професор в Департамента по проучвания на мира и сигурността в Hampshire College (щата Масачузетс, САЩ), при Тръмп преминахме от „ войните, които в никакъв случай не свършват “ на Обама към подготовката за „ катаклизмични спорове “.

5. По време на администрацията на Тръмп бе анулиран Договорът за очистване на нуклеарните сили със междинен обсег (INF), забраняващ мощно дестабилизиращите нуклеарни оръжия със междинен обхват в Европа, както и Договорът за „ Открито небе “. Договорът START за надзор над стратегическите нуклеарни оръжия щеше също да бъде отменен, в случай че в това време Байдън не беше поел властта в Съединени американски щати.

6. Администрацията на Тръмп стартира огромна стратегия за рационализация на нуклеарните сили, която Байдън продължава, като се изключи няколко съкращения на ракетни системи, които се възнамерява да бъдат създадени.

7. При Тръмп продължи обкръжаването на Русия с войски и бази на НАТО. Администрацията на Тръмп възнамерява гигантските учения на НАТО „ Морски бриз “ (See Breeze), със сюжет върху война против Русия, които се проведоха през лятото на 2021г.

8. Доналд Тръмп започва комерсиалната и „ идеологическа “ война против Китай; по-късно обвини Китай за „ вируса “ (а също обяви за нелепа теорията, че изменението на климата е мит, фиктивен от Китай).

9. Администрацията на Тръмп денонсира съглашението на Съединените щати с Иран, проправяйки пътя за огромна война против тази страна. Администрацията на Тръмп подреди и убийството на иранския водач Солеймани в опит да стартира Голямата война против Техеран, което от десетилетия бе горещо предпочитание на американските неоконсерватори и Израел. Тръмп също по този начин удовлетвори най-екстремистките претенции на Израел и Нетаняху по отношение на Йерусалим, Голан и така нататък Той също по този начин поддържа доста близки връзки с Нетаняху посредством зет си Кушнер. Въпреки че е християнин (поне на думи), насърчи дъщеря си да приеме юдаизма, с цел да се омъжи за Кушнер. Дъщеря му първоначално не искаше, само че най-после се е съгласила.

10. Опасявайки се, че Тръмп е кадърен да стартира нуклеарна война против Китай по време на „ междуцарствието “, когато беше загубил изборите, само че към момента беше президент, командването на въоръжените сили на САЩ – според разкритията на американската преса, отиде толкоз надалеч, че се свърза с командването на китайската войска, с цел да го уверите, че няма да нанесе нуклеарен удар против Пекин, даже в случай че президентът издаде такава заповед.

11. Струва си да отбележим, че „ съидейникът “ на Тръмп Борис Джонсън се отличи в провокациите против Москва, като да вземем за пример персонално утвърди маршрута на британския военен транспортен съд, който през лятото на 2021 година навлезе в териториалните води на Крим.

12. Изборът на хора като Джон Болтън и Майкъл Помпео за съветници по националната сигурност не се нуждае от коментар. Те са повече от екстремисти.

13. При Тръмп Съединени американски щати се пробваха да свалят венецуелския президент Мадуро и постановиха наказания на рекорден брой страни.

Това е истинската равносметка на мандата на Тръмп. Що се отнася до републиканците, те гласоподаваха с огромно болшинство всички законопроекти на Байдън за Украйна. Ето защо не трябва да храним много очаквания, че западната последна или радикална десница по лична самодейност ще постави завършек на войната с Русия, която в реалност е начало на Трета международна война. Разбира се, всяка диференциация на който и да е западен политик или западна политическа партия може да бъде тактически потребна за провокиране на някои пукнатини в този (не)Свещен съюз, който тласка човечеството към неговото унищожение. Но както стоят нещата през днешния ден, завършек на войната против Русия може да има единствено в случай че могъщи сили в самата огромна западна столица, съчетани може би с въстание на европейските нации, които заплащат скъпо цената на акцията на НАТО, успеят да наложат промяна на политиката. Да се надяваме, че подобен бунт може да бъде провокиран и в двата сектора – на западните ръководещи и на народните маси.

PS.: Считам за сериозен признак на днешния интелектуален крах, колко малко хора вземат под внимание персоналната история на политици, за които показват преценка. Например, интелектуален наставник на Тръмп беше Рой Кон, който бе и главен консултант на Джоузеф Маккарти през годините на антисъветския и антикомунистически „ лов на вещици “ в Съединени американски щати. Бившата брачна половинка на Тръмп Ивана пък каза, че преди лягане бившият президент чете Mein Kampf.

Превод: доктор Радко Ханджиев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР