Надеждата, че ще може да се състави нов кабинет в

...
Надеждата, че ще може да се състави нов кабинет в
Коментари Харесай

Надеждите за нов кабинет мъждукат. Предсрочен вот няма лесно да реши въпроса с правителството -

Надеждата, че ще може да се сформира нов кабинет в границите на този парламент към момента не са заровени. Дори да се стигне до предварителни избори за Народно заседание не е несъмнено, че ще може да се сформира държавни управления и евентуално ще би трябвало да се търси нова настройка въз основата на европейска платформа, позиция към Украйна и Северна Македония, както и за въвеждане на еврото у нас.

Този извод може да се направи от изказвания на политици и политолози.

" Смятам, че има един финален късмет за сформиране на кабинет. Това може да стане, ако оставим разликите и се фокусираме върху това, което ни сплотява ", разгласи депутатът от Българска социалистическа партия Александър Симов пред бТВ.

Социалистите получиха през вчерашния ден третия изследователски мандат от президента Румен Радев и имат 7-дневен период да го изпълнят или да го върнат.

Симов подсети, че съдружните сътрудници от " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия и " Демократична България " са отворени за предложенията на " ИТН " за управленската стратегия, която беше разисквана и утвърдена при опита да се сформира правителство с първия мандат на Политическа партия.

" Ще разчитаме на партиите от четворната коалиция за образуване на държавно управление ", разгласи и зам.-председателят на Българска социалистическа партия и секретар на депутатската група Ирена Анастасова пред Euronews Bulgaria.

" Първо ще уточним политиките, ще забележим дали всички обединения, с които ще седнем да преговаряме за държавно управление, ще припознаят програмата, която беше направена единствено преди 2 седмици, и чак тогава ще се приказва за имена ”, посочи тя.

По думите й позицията на Българска социалистическа партия е кабинетът да е политически, а не експертен , с цел да се носи ясна политическа отговорност.

" Демократична България са сериозен и предвидим сътрудник. Ние имаме с тях своите идеологически разлики, правили сме взаимни отстъпки, само че държат на думата си по този начин, както ние държим на думата си. Работихме добре с тях и се надяваме да продължим ", посочи Анастасова.

Според нея сплотяващото някогашната управническа коалиция е била битката корупцията и остарелия модел на ръководство и това би трябвало да продължи и отсега нататък.

" Това държавно управление едвам стартира, а единствено в рамките първите три месеца сме преди всичко в Европа по растеж на производството. Това е вследствие на спрени кранчета и обири. Надявам се на разсъдък от страна на Има Такъв Народ. Те пристигнаха в политиката на гребена на вълната за битка с корупцията. Ако желаят да отидат в небитието като политическа мощ, ще се откажат. Но аз не считам, че това ще се случи. Трябва да се сниши и тонът на нелицеприятните диалози сред Политическа партия и Има Такъв Народ, тъй като залогът не е оцеляването на едната или другата политическа групировка, а превъзмогването на сериозните рецесии пред България ", разяснява Анастасива.

Политологът от „ Тренд " Димитър Ганев не изключва сюжет, при който да не може да се сформира кабинет след осъществяване на предварителни парламентарни избори.

" Ако влезем в хипотезата, че въпреки всичко кабинет ще се направи, можем да кажем съвсем с решителност, че тази четворна коалиция, която направи кабинета " Петков " преди 7 месеца, няма да има болшинство. Това сочи моментната картина ", съобщи той пред Нова тв.

Това значи, че ще би трябвало да се търси друга настройка, която евентуално ще стъпи върху избрана евроатлантическа платформа и дневен ред, обвързван с позиции по отношение на Украйна, РСМ, еврото и така нататък Ще се търси консенсус към този вид дневен ред с акцент върху битката със социално-икономическата рецесия, изясни Ганев.

Според него се следи възобновяване на част от поддръжката за " Продължаваме промяната ".

" След 4-5-месечен тренд на ерозия в поддръжката за Политическа партия през юли той освен стопира, само че и се прекатурва. Има възобновяване на част от поддръжката ", уточни политологът.

" При всички случаи събитията от последните няколко месеца, имам предвид митингите към свалянето на ръководителя на Народно събрание и вота на съмнение, са напомпали Политическа партия. Доколко това ще е краткотрайно събитие, е мъчно да преценява ", добави Ганев.

По думите му преимуществото, което има ГЕРБ, е минимално, само че демографските разбивки демонстрират, че електоратът на ГЕРБ е по-лоялен, по-твърд и по-мобилизиран от този на Политическа партия. Но това е обикновено за една по-стара партия.

Димитър Ганев е безапелационен, че при всички случаи по-добрият сюжет за Българска социалистическа партия е кабинет в границите на това Народно събрание .

" Не е ясно едни нови избори по какъв начин ще им се отразят. Не виждам никакви условия за напредък от ноември предходната година, а в противен случай – имат опция за още по-нисък резултат. В рамките на тези 6-7 месеца това ръководство надали им е донесло позитив. Конфликтът с Радев, изгонването на русите дипломати, влошените връзки с Русия на един русофилски електорат надали му наподобява добре ", посочи той.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР