Надежда Йорданова невинаги е била политик. Още по-малко министър. А

...
Надежда Йорданова невинаги е била политик. Още по-малко министър. А
Коментари Харесай

„Демократична България“, където жените променят съдбата на страната

Надежда Йорданова не всеки път е била политик. Още по-малко министър. А когато е започвала да се занимава с политика, е имала своите смели хрумвания, планове и решения, само че също по този начин и естествените за една жена терзания. Ще се оправи ли? Ще успее ли да съчетае грижата за фамилията и работата за обществото? Ще оправдае ли упованията?

Но най-голямата ѝ изненада идва не от работата с държавната администрация или в контактите с политици от другите партии, нито оправянето със фамилния баланс. Какъв е бил шокът да разбере, че в действителност борбата за осъществяване на концепциите за по-добра България ще бъде торпилирана от друго място?

“Когато започвах да се занимавам с политиката значително бях осведомена с процесите и работата в администрацията. Знаех по какъв начин се случват нещата и какъв път би трябвало да се измине, с цел да може някое решение да се случи. Това, за което не подозирах, е ролята на кафявите медии и тяхната мощ да торпилират и най-смислените и устойчиви хрумвания за бъдещето на страната ”, споделя Надежда Йорданова.

Мощната офанзива против промените не я стопира и през днешния ден тя е едно от най-разпознаваемите лица на “Демократична България ” и лидер на две листи на обединяването за парламентарните избори на 2 октомври. Надежда Йорданова е и най-яркият образец за това, че в “Демократична България ” дамите имат опция да осъществят политическа кариера и да бъдат водещи фигури в определянето на бъдещето на страната, в това число и в ролята си на министър.

А в това в действителност има доста логичност. Редица изследвания демонстрират какъв брой позитивен е резултатът от ръководството на дами. Когато станат водачи те идват с разнообразни умения и мислене. И по-важното - дамите водачи прибавят систематичен и културен принос, който води до по-ефективни решения. Този техен метод постоянно води до това, че се откриват едни по-фини елементи, които други пропущат и резултатите са по-добри.

Не е инцидентно, че от ден на ден водещи компании по света назначават дами на водещи управителни позиции. Делът на дамите на високи постове в политиката е най-голям в най-развитите страни от Северна Европа. Увеличава се и броят на дамите министър председатели.

“Включването на повече дами в листите на “Демократична България ” е натурален развой и това следва от нашите полезности и политиките, които развиваме. Ние следваме европейските демократични полезности, равенството на половете, неналичието на дискриминация ”, споделя Надежда Йорданова.

Тя е една от десетте дами водачи на листи на обединяването за изборите в неделя. Още 13 дами заемат втори места в листите. Те са изпълнени както с партийни кандидатури - Антоанета Цонева,

Кристина Петкова, Яна Тодоранова, Александра Стеркова, Зорница Стратиева, по този начин и със мощни цивилен претенденти като Елисавета Белобрадова и Кремена Кунева.

“Включването на дамите в политиката би трябвало да е натурален развой и е натурален развой в “Демократична България ”. При нас са най-дейните и най-работливите са дами, това е напълно обикновено. “Демократична България ” безусловно постоянно е била най-подкрепяща дамите от всички политически сили ”, споделя Елисавета Белобрадова, която е и съосновател на уеб страницата " Майко блага ", мотор на платформата за обществено предприемачество " Оле Мале ", публичен деятел и депутат в предходните два Народното събрание. Сега тя още веднъж се бори за доверието на хората.

В парламентарната група на обединяването от 47-ото Народно заседание дамите съставляваха близо 25% от всички депутати - три от 16. Сега упоритостите са техният брой да се усили и да се приближи до междинните европейски индикатори. В Европейски Съюз приблизително 32% е наличието на дами на представителни политически позиции.

За Кремена Кунева, която след дълги години в корпоративния свят се отдава на публични дела, а от три години е ръководител на фондация " За Доброто ", това е първо присъединяване в акцията. В този смисъл тя дебютира на полето на огромната българска политика със своите дела и хрумвания за развиване на обществената система.

“Една огромна част от дамите в “Демократична България ” на тези избори демонстрираха, че не просто имат място в политиката, а политиката в България има потребност от тях. Ще употребявам една фраза, на Маргарет Тачър, която доста одобрявам и безусловно поддържам: „ Да бъдеш мощен е като да бъдеш дама. Ако би трябвало да обясняваш на хората, че си, значи не си “, споделя Кунева като свое обръщение към гласоподавателите.

Навлизането на все по-разпознаваеми цивилен кандидатури в листите на “Демократична България ” върви ръка за ръка с останалите пътища към огромната политика. В последните години Кристина Петкова извървя пътя до заместник-председател на ДСБ. Съществува и хибриден вид - Стела Николова беше мощен цивилен претендент и народен представител в 46-ото Народно заседание преди да стане част от управлението на “Да, България ”. Същото важи и за доктор Таня Андреева, която хората познават като деятел в отбрана на по-добро опазване на здравето за децата и създаване на съвременна детска болница.

“Действително ние сме единствената групировка, която действително работи за по-активното присъединяване на дами и в политическия и в публичния живот. Аз като ръководител на женската организация на ДСБ към този момент пет години работя точно в тази посока. Много се веселя, че успяхме да създадем този женски фронт на “Демократична България ”, споделя Кристина Петкова.

Изборите в неделя ще покажат дали гласоподавателите са подготвени да се доверят в по-голяма степен на дамите в името на едно по-балансирано посланичество. Това наподобява разумно, поради

относителния паритет сред мъже и дами в популацията. Амбицията е те не просто да съставляват дамите, а действително да трансформират политиката на България.

“Променя се методът, по който се прави политика. Не всичко е „ газ до дупка “. Способността на дамите да оглеждат нещата от разнообразни страни, да намират пресечна точка сред доста и разнообразни ползи, е нещо, с което способстваме в политиката ”, споделя Надежда Йорданова.

“Жените са значими участници в политическия живот. Защото когато има повече дами на високи виновни позиции, политическият спор е по-добър и по-качествен, решенията са по-добри и по-устойчиви, по-полезни са за хората. Жените внасят друга позиция към прагматизма, сърце и в същото време разсъдък ”, прибавя тя.

Има обаче притеснителна наклонност – има статистически данни и научни проучвания, че дамите в политиката по-често са обект на вербално принуждение или закани за физическата им цялост, както и душевен тормоз. Трудности, които пречат или отхвърлят някои дами да се включат в политиката. Включително и страхът от подмолни офанзиви от кафявите медии.

“Изключително значимо е да работим по проблемите на дамите, тъй като последните 12 години какво следим? На хартия се води, че има доста дами и равно посланичество, само че на процедура това не е по този начин. Не се развиват, не се работи по женски политики. Вярвам, че това ще бъде един от главните ни цели ”, споделя Кристина Петкова.

Затова в “Демократична България ” може да се приказва за израстването на едно ново потомство дами политици, за които полезностите на демокрацията и правовата страна са неотменими. Това са дами, които откровено и решително работят, с цел да трансформират страната ни към по-добро. Те са равнопоставени съдейственици на мъжете в определянето на политиките на “Демократична България ”, самостоятелни източници на персоналните си цели и упоритости, създатели на своя личен път в политиката и пълноценни членове на екип от смели и виновни политици със здрав разсъдък и поредни дейности.

Това наличие е част от платената изборна графа на уеб страницата.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР