Надежда УШЕВАПрекрасен начин да избягате от жегата и шумотевицата на

...
Надежда УШЕВАПрекрасен начин да избягате от жегата и шумотевицата на
Коментари Харесай

Мечка реве, вълк вие в Черни Осъм

Надежда УШЕВА

Прекрасен метод да избягате от жегата и шумотевицата на града е да посетите забавния Природонаучен музей в троянското село Черни Осъм. То е ситуирано на северните скатове на Средна Стара планина, по двата бряга на едноименната река. В региона се намира и резерватът " Стенето ", който е част от Националния парк " Централен Балкан ". Музеят разполага с три зали. В тях може да се прегледат над 700 експоната, които предават илюзията, че човек е измежду природата. Напълно реалистично е чувството, разхождайки се сред препарираните животни.

В Атракционната зала са показани едри бозайници. Веднага сграбчва вниманието семейство благородни елени, мъжкият се назовава рогач, женската - кошута. Внушителна е кафявата мечка - според от ареала, който населява, оцветяването й е от светлокафяво до черно. Скалният орел е най-едрата дневна хищна птица с обсег на крилата 220 см, изяснява за ДУМА Йорданка Якимова, специалист маркетинг и реклама в музея. Други животни от горската фауна са семейство сърни. Мъжкият се назовава сръндак и има рога, а женската - сърна. Тук е изложен и вълкът. В залата се намира още един представител на едрите бозайници - дивата свиня. Характерно за нея е, че кучешките зъби мощно нарастват и се демонстрират на открито. Семейство видри са хищни бозайници, обитаващи скалисти крайбрежия на реки, блата и езера. Видрата е отличен плувец и лови жертвите си още под водата. В зала " Атракционна " се чуват записи на плач на мечка, виене на вълк и грухтене на дива свиня.

В идващия салон посредством снимки са отразени естествени забележителности от региона, а в остъклените витрини са изложени разнообразни риби (балканска пъстърва, главоч, балканска черна мряна, бяла мряна, речен кефал и др.), земноводни (дъждовник, тритони, жаби - бумки, крастави жаби, чесновници, дървесница и др.) и влечуги (костенурки - блатна, сухоземна; гущери, смок стрелец, смок мишкар, жълтоуха водна змия, сива водна змия, пепелянка, усойница), които живеят в Средна Стара планина. И още над 120 типа птици (скален орел, кръстат орел, ястреби, мишелов, бухал, забулена сова, горска улулица, щъркели, чапли, лебеди, патици, славей, синигер, папуняк, земеродно рибарче, авлига, синявица, черешарка, червенушка и др.). Тук се намира и жълтоглавото кралче - най-малката птичка в Европа!

На втория етаж любопитните погледи ще привлекат бозайници, измежду които благородни елени, елен-лопатар, чакали, дива коза, диви котки, белки, златки, катерици, лалугери, диви зайци. А във снимки са показани техните местообитания. В обособена зала са подредени над 9000 пеперуди и инсекти, дарени от семейство Щиркови през 2017 година Преди повече от 40 години проф. Тодор Щирков подарява на музея 48 кутии с препарирани пеперуди. След време синът му проф. Петър Щирков посещава музея и вижда какъв брой добре е поддържана сбирката на татко му. Той взема решение да подари и останалите, близо 180 кутии. Тази експозиция е най-интересната, отбелязва Якимова.

Началото е сложено през 1956 година

Илия Христов Илиев, локален преподавател по биология, с възпитаници от кръжок в черноосъмското учебно заведение стартира проучвателна и събирателска активност за онагледяване на уроците по биология, като препарира птици и бозайници. Любопитната колекция, подредена в учебните коридори, притегля природолюбители от цялата страна. През пролетта на 1976 година тя е ситуирана в особено издигната постройка и от 1 януари 1977 година е преустроена в отдел " Природа " към Окръжния исторически музей в Ловеч. През 1992 година експозицията придобива статут на Природонаучен музей. Днес той работи всеки ден от 8 до 17 ч.

Целта е да отрази фауната на Централна Стара планина. В едно посещаване феновете могат да се срещнат с толкоз животни, колкото в природата мъчно се срещат за 10 години. Показвайки хубостта и разнообразието на животинския свят, музеят е прелестен ъгъл за естетическо и екологично образование, прибавят домакините. И с подготвеност дават отговор на въпросите на ДУМА.

Пешеходни и велосипедни турове оферират познавателен и атрактивен туризъм

- Каква посещаемост има музеят приблизително на година, провокира ли интерес у публиката?

- Посещаемостта за миналата година е 24 501 души, като за първото шестмесечие на 2021 година посетителите са били 11 201. За първата половина на 2022 година обаче те са 15 946. Всички събития, които музеят провежда, експозициите и мястото, на което се намира, провокират огромен интерес. Сами извеждаме статистика от Гугъл Analytics, където ежедневно посетители пишат мнения, качват фотоси и предлагат визитата. Силно усещане у хората оставят едрите бозайници и изключително сбирката от над 9000 пеперуди и други инсекти. Гордеем се с положително посещаване от училищен и туристически групи, лагери, зелени учебни заведения. Дори деца на годинка се усмихват на животните и се учат да възпроизвеждат техните звуци.

- Институцията предлага и просветителни стратегии - разкажете за тях.

- Те са на разнородни тематики и за разнообразни възрасти. Чрез тях подрастващите се допират до природата и неповторимото биоразнообразие на Средна Стара планина и България. Музеят надгражда знанията, насъбрани в учебно заведение, и е атрактивно място за съпреживяване с цялото семейство.

- Какви изненади сте подготвили през лятото?

- Планирани са три дни на специалността рейнджър и три гостуващи изложения. Това са Натура 2000 Зелени Балкани, карикатури на XXV Габровско биенале, хибридна документална галерия " Мечка - дезертьор от цивилизацията ". Предстоят и нови експозиции. Участваме и в редица фестивали. С всички наши действия обогатяваме културния живот на община Троян. Ще стартираме пешеходни и велосипедни турове в района, предлагайки познавателен и атрактивен туризъм.

- Как и от кое място набавяте експонатите? Какъв е пътят им до музея?

- Както във всички природонаучни институти, главната цел е съхранението на съществуващата експозиция. Няма целево попълване или възобновяване. До музеите доближават човеци, потърпевши при ПТП или при други условия, само че не постоянно те стават за култивиране и излагане. Мисията ни е запазване на сбирките и предложение на природонаучни познания.

- С какво е скъп този музей?

- Запознаване с животинското биоразнообразие на района, разпространение на природонаучни познания и такива за запазване на околната среда, живот в естетика с природата. Музеят е културна институция от локален и народен мащаб.

- Какви са реакциите на хората? Споделят ли усещанията си с екипа?

- " Много ни хареса! " - това са думите, които чуваме всеки ден! Положителните мнения може да се видят в нашия профил в интернет, а също постоянно се вписват приятни усещания в книгата на музея. Така разбираме, че задачата е изпълнена.

Последвайте или харесайте вестник " ДУМА " във ФЕЙСБУК --> <--

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР