Над половината от около 220-те заложници, държани от палестинското движение

...
Над половината от около 220-те заложници, държани от палестинското движение
Коментари Харесай

Израел: Над половината заложници на “Хамас“ са с чуждо гражданство

Над половината от към 220-те заложници, държани от палестинското придвижване " Хамас ", са с задгранични паспорти на 25 разнообразни страни, в това число 54 тайландци, заяви израелското държавно управление, представено от Ройтерс, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според осъвременените данни на израелските управляващи за 328 души от 40 страни е доказано, че са починали или са в неопределеност след изненадващото нахлуване на бойците на " Хамас " на 7 октомври против Южен Израел.

Общо при офанзивата са убити към 1400 души.

Израел съобщи, че от заложниците 138 имат непознати паспорти, в това число 15 аржентинци, 12 германци, 12 американци и по шестима французи и руснаци.

За мнозина се допуска, че са двойни жители, т.е. имат и израелски паспорт, само че за тайландските и петимата непалски заложници е съвсем несъмнено, че не са двойни жители. Има и по един китайски и шриланкийски пленник и по двама танзанийски и филипински.

Тайландците са най-голямата група и измежду починалите и изчезналите непознати жители - за 24 е доказано, че са мъртви, а за 21 - че са в неопределеност.

Тайланд е един от най-големите източници на задгранична работна ръка за Израел. Около 30 000 тайландци са заети в селскостопанския бранш, сочат държавни данни.

Сред непознатите страни, понесли най-големи загуби, са Съединени американски щати с 34 убити и петима изчезнали, Украйна с 25 убити и двама изчезнали, Франция с 23 убити и един липсващ и Русия с 23 убити и четирима в неопределеност.

Петима китайски жители са изгубили живота си, а един е в неопределеност, до момента в който Непал е изгубил петима свои жители, а още толкоз са изчезнали.

Преди два дни " Хамас " освободи още две израелски затворнички - Нурит Купър (79 г.) иЙохевед Лифшиц (84 г.), откакто преди дни пуснаДжудит Тай Раанан (59 г.) и нейната дъщеряНатали Шошана Раанан(17 г.).

Всички пленници бяха похитени от " Хамас " на 7 октомври, когато терористите нападнаха Израел.

Нурит и Йохавед са от кибуца Нир Оз. Около една четвърт от 400-те поданици на Нир Оз бяха убити или отвлечениот терористите.

Двете възрастни дами бяха предадени на Международния комитет на Червения кръст, който ги води до граничния пункт сред Газа и Египет " Рафа ". Тамги посрещнаха израелски чиновници. Те ги превозиха назад до Израел. Прегледаха ги в медицинския център " Сураски " в Тел Авив, преди да се съберат със фамилиите си.

Жените бяха освободени, откакто 20 камиона с филантропична помощ влязоха в Газа, ислед известия, че Катар е обезпечил освобождението на към 50 заложници с непознати паспорти. Двете дами са израелски гражданки (нямат двойно гражданство) и не са били част от това съглашение, прецизира Jerusalem Post.

" Решихме да ги освободим по непреодолими филантропични и здравословни аргументи ", съобщи представителят на " Хамас " Абу Убайда. По същия метод бе стимулирано и първото освобождение на пленници.

Съобщението на " Хамас " пристигна малко откакто i24News осведоми в понеделник вечерта, че представители на Международния комитет на Червения кръст пътуват към Газа, с цел да изплатят заложниците, и на фона на информация на The New York Times от понеделник, съгласно която " Хамас " изследва опцията за освобождение на заложницис непознати паспорти.

The Times цитира израелски боен чиновник, който загатва, че Катар взе участие интензивно в посреднически договаряния за освобождението на тези заложници, настрана от тези, които са самоизраелски жители. Израелското длъжностно лице, представено в Times, прави изказванието си въз основа на полемики сред Съединените щати и Катар.

По-късно " Уолстрийт джърнъл " заяви, че договарянията за освобождението на група от 50 пленници в Газа са се провалили, защото " Хамас " сложил изискването за освобождението им при изискване за доставка на гориво за Ивицата Газа, което Израел е отказал да позволи, защото съгласно него " Хамас " употребява горивото за изстрелване на ракети към Израел.

Първите освободени заложници от терористичната организация „ Хамас ” бяха майка и щерка, американски жители.В изказване боен представител на „ Хамас “ съобщи, че двете американски заложнички са били освободени „ по филантропични съображения вследствие на посредничеството на Катар “.

Джудит Раанан и щерка й Натали са били освободени от Газа на 20 октомври. Двете са били на посещаване при родственици в кибуца Нахал Оз в южната част на Израел, покрай Газа. На 7 октомври животът им се прекатурва, а 14 дни след ужаса двете дами към този момент са в Израел и са разговаряли с околните си.

Бащата на Натали и някогашен брачен партньор на Джудит - Ури Раанан съобщи, че е чакал този миг от две седмици.

„ Не съм спал от две седмици. Тази нощ ще дремя умерено. Говорих с щерка ми. Звучеше доста добре, изглеждаше доста добре. Щастлива е и чака да се върне вкъщи. По-рано приказвах и с президента Джо Байдън, благодарих му за помощта по отношение на освобождението им. Надявам се да видя и двете идната седмица. Тогава е рожденият ден на Натали. Ще честваме в дома ми. Когато я видя ще я прегърна, ще я целуна. Ще бъде най-хубавият ден в живота ми ”, сподели той.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР