Над половината от българите (60%) смятат, че инвазията на Русия

...
Над половината от българите (60%) смятат, че инвазията на Русия
Коментари Харесай

Евробарометър: Над половината от българите смятат, че инвазията на Русия в Украйна е заплаха за сигурността на България

Над половината от българите (60%) считат, че нашествието на Русия в Украйна е опасност за сигурността на България, по данни от националния отчет за България в последния " Стандартен Евробарометър 98 “, извършен у нас сред 18 януари и 8 февруари. 56% от запитаните възприемат дейностите на Европейски Съюз в отговор на рецесията като отбрана на европейските полезности. Увеличава се утвърждението за общата външна политика на Европейски Съюз измежду българите, доближавайки се до междинното равнище за Европейски Съюз (България – 61%; Европейски Съюз – 70%). Освен това над две трети от българските жители са съгласни с нуждата от засилено съдействие в региона на защитата (71%) и вложението на повече средства в отбранителни качества (63%), оповестяват от пресцентъра на Европейската комисия.

По отношение на енергийните и финансовите компликации, провокирани от военната ескалация, над две трети от българските жители утвърждават вложението от страна на Европейски Съюз във възобновими енергийни източници (76%), в намаляването на вноса на съветски газ и нефт в името на световната сигурност (69%) и в повишението на енергийната успеваемост на постройките за трайно понижаване на зависимостта от импорт на енергоносители (80%).

На челно място като най-важни проблеми се подреждат покачването на цените и икономическата обстановка (62%). С доста изразителен растеж на второ място у нас като предизвикателство се нарежда  миграцията (България – 32%; Европейски Съюз – 17%).

Значително болшинство прави оценка положението на националната стопанска система като неприятно (80%), до момента в който на ниво Европейски Съюз този дял е по-малък от две трети (63%). Когато става дума за провокациите на национално равнище, българите споделят общоевропейските цели – справяне с инфлацията и възстановяване на интернационалната конюнктура, стабилизиране на доставките на сила. Мнозинството от респондентите (76%) смята Съюза за организация, която има нужния капацитет да се оправи с провокациите в интернационален проект.

Инициативата на Европейски Съюз за общия механизъм за възобновяване и резистентност NextGenerationEU е оценена от половината българи като ефикасна. Българите в по-голяма степен застават зад стимулирането на вложенията в частния бранш, само че в доста по-малка степен се декларират в поддръжка на общия паричен съюз, основан на еврото, общата енергийна политика и единния дигитален пазар.

В рамките на проучването се събират данни и за настройките към медийната среда. Въведен е показател на доверието към обособените медийни канали. Българите и останалите жители на Европейски Съюз заявяват еднообразно ниско доверие в медиите като цяло (България – 39%; Европейски Съюз – 38%). Най-ползваната като източник на информация медия в България е малкия екран в обичайния ѝ вид (90%), по-късно се подреждат обществените мрежи (51%), интернет (35%) и радиото (25%). Отчита се възходяща наклонност в оценката за публичната щета от дезинформацията. Българите и другите европейските жители в идентична степен възприемат подправените вести като проблем както в народен проект (76%), по този начин и за демокрацията по принцип (83%).
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР