Над половината от бъдещите пенсионери, които ще имат право на

...
Над половината от бъдещите пенсионери, които ще имат право на
Коментари Харесай

Над половината от първите получатели на втора пенсия ще вземат до 30 лв.

Над половината от бъдещите пенсионери, които ще имат право на втора пенсия, ще получават под 30 лева от частния пенсионен фонд, в който са обезпечени, а други 15 на 100 ще получават сред 30 и 50 лева Това сочат планове на Министерството на финансите, заложени в план за Концепция за регламентиране на етапа на погашение от Допълнителното наложително пенсионно обезпечаване, оповестена за публично разискване.

Според законодателството първите пенсионери с право на втора пенсия ще се появят в края на 2021 година, когато част от родените през 1960 година дами ще навършат избраната в Кодекса за обществено обезпечаване пенсионна възраст. По-значителен приток на пенсионери с право на втора пенсия се чака след 2024 година, когато и родените през 1960 година мъже ще навършат законоустановената пенсионна възраст.

Причина за толкоз ниските стойности е фактът, че 70% от родените сред 1 януари 1960 година и 1 януари 1965 година (първите пет години, за които се ползва обезпечаването във втория стълб) са плащали осигурителни вноски върху приходи под междинния застрахователен приход за страната. Голяма част от тях имат и неритмични приходи на вноските в повсеместен пенсионен фонд (УПФ), а за някои лица даже липсват такива. Средната спестена за всеки от тях сума е едвам 3637.38 лева от 2002 година до момента.

Едва 20% от първите пенсионери ще могат да разчитат на втора пенсия в размер сред 50 и 100 лева, което съставлява сред 25% и 50% от сегашния размер на минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст. Това са обезпечени лица, които към края на 2017 година имат натрупвания в самостоятелните си партиди сред 4600 лева и 10 000 лева

Само всеки десети от пенсиониращите се в първите години ще може да разчита на пожизнена пенсия от УПФ с размер по-висок от 100 лева (или сред 50% и 150% от сегашния размер на минималната пенсия).

Отделно от това частта от пенсията, изплащана от Националния застрахователен институт (НОИ) за обезпечените във втория дирек ще бъде понижена с сред 18% и 21%, в случай че излизат в пенсия в годините 2021 - 2037. Причината е, че за разлика от обезпечените единствено в Национален осигурителен институт (държавното публично осигуряване), те са превеждали част от вноската си в УПФ.

В документа се припомня, че настоящето законодателство е в несъгласие с правилата на спомагателното пенсионно обезпечаване, тъй като позволява по едно и също време втората пенсия да се изплаща пожизнено и да се наследява. За да избегне това, министерството предлага за хората, които желаят да получават втора пенсия пожизнено, самостоятелната им партида да се закрива с пенсионирането, а парите да влизат в общ пул без право на заместничество.

Друг вид дава опция на наследниците да имат право да наследят остатъка. Това ще става, в случай че пенсионерът избра пожизнена пенсия с обезпечен период на погашение (5, 10, 15 години) и почине преди приключването му. Ако преживее този интервал обаче, наследниците няма да получават нищо.

Министерството предлага също по този начин да се вкара " предел на същественост " за минималния размер на месечната пожизнена пенсия, изплащана от УПФ, който да е 20% от минималния размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст от публичното обезпечаване. За тези, чиито спестявания в УПФ са по-малки от този предел, се дава опция за избор на какъв интервал да го получават по този начин, че общата сума да не е под 20% от минималния застрахователен приход.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР