Над една трета от полетите са със сериозни закъснения и

...
Над една трета от полетите са със сериозни закъснения и
Коментари Харесай

Защо второ лято самолетните пътувания в Европа са кошмар

Над една трета от полетите са със съществени закъснения и анулации, което обърква проектите за почивка
И това лято самолетните пътувания в Европа са кошмар за тълпите туристи, тръгнали на почивка. Положението със закъсненията на полетите през юли и август е още по-зле от предходната година. Малки и огромни летища са претрупани с пасажери, чакащи с часове своя аероплан и изпускащи поради забавянията последващи прехвърляния и планувани хотелски настанявания. Чести са случаите и на блокирани за цяло денонощие пътници заради отменени полети. На собствен тил го изпитаха и стотици българи, изоставени на летищата у нас и в Европа, без да знаят какво се случва с техния полет и по какъв начин ще осъществят пътуването си, написа вестник Сега.

Миналото лято сезонът бе засенчен от неналичието на задоволително наземен личен състав, който да обслужи тълпите туристи, тръгнали на пътешествия след двете години ковид-ограничения. Неуспели в точния момент да наемат съкратената през пандемията работна ръка, аеропортите в Европа се задръстваха с големи опашки от чакащи за чекиране и граничен контрол и от купища занемарен багаж. Някои от огромните летищни хъбове започнаха безпрецедентни мерки като въведоха лимити за броя пасажери дневно, а самолетните компании бяха призовани да орежат полетите си.

Това лято анулираните полети са по-малко, само че кошмарите не престават поради постоянните закъснения и закъснение от графика на авиопревозвачите. По данни на FlightAware - услуга за следене на въздушния трафик, повече от една трета от полетите от май до момента са били забавени с над 15 минути на 50-те най-големи летища в Европа. Най-зле е ситуацията на лондонското Гетуик, " Шарл де Гол " в Париж, както и летищата в Лисабон и Копенхаген, където над половината от всички полети са регистрирани със забавяне.

На какво се дължи това?

Операторите на летищата твърдят, че са се постарали да наемат задоволително наземен личен състав, с цел да избегнат повтаряне на хаоса от предходната година.

Проблем в този момент се оказва недостигът на ръководители на въздушния трафик, които да обработват повишения брой полети дневно, оплакват се представители на самолетните компании. Старият континент е нападнат от туристи от Съединени американски щати и други континенти повече от всяко друго лято. Средният брой дневни полети в Европа надхвърля 27 000, което е с 12% повече по отношение на 2022 година, съгласно Eurocontrol - Европейската организация за сигурност на въздухоплаването.

Тези дни нашата работа " Ръководство въздушно придвижване " също се похвали с рекорден брой обслужени полети. През юли са обслужени 110 947 самолета, което е с 11% повече от 2022 г. В броя с изключение на кацнали и излетели са включени и прелитащите самолети и тъкмо там се регистрира и най-голямото повишаване - до 96 952 за миналия месец в съпоставяне с 86 972 за 2022 г. 

Недостигът на ръководители на въздушно придвижване в Европа основава съществени проблеми в избрани моменти. Авиокомпаниите се оплакват, че самолети, подготвени за политане, са оставени да чакат на пистата, а такива, подготвени за кацане, са поставяни в режим на изчакване, до момента в който дежурният диспечер се върне на работното си място от задължителната почивка. Някои авиопревозвачи се оплакват, че са принудени да намалят полетите си в пиковите часове, с цел да избегнат сривове и да компенсират изоставането от графика.

И това лято  принос за хаоса имат стачките   на летищни служащи, кабинни екипажи и водачи. Включително и на ръководители на въздушното движение - във Франция да вземем за пример те многократно стачкуваха, присъединявайки се към по-широката вълна на недоволство от ниското заплащане.

Тези дни водачите на нискотарифната самолетна компания Ryanair, които са основани в Белгия, оповестиха, че ще стачкуват на 14 и 15 август и това ще бъде третата им стачка за по-добри условия на труд и заплащане през това лято. Преди това те отхвърлиха да летят на 15 и 16 юли, както и на 29 и 30 юли.  Някои от аргументите за закъснели и анулирани полети са отвън контрола на промишлеността. 

Големи разтърсвания предизвикаха горските пожари  в най-атрактивните туристически дестинации в Европа. Много авиокомпании трябваше да пренасочат самолети към Гърция, Италия, Испания и Южна Франция, с цел да приберат бедстващи или застрашени от огнените стихии летовници.

В Гърция, да вземем за пример, в две от най-популярните туристически дестинации в страната - Родос и Корфу,  полетите бяха преустановени за няколко дни поради вилнеещите пожари. В същото време авикомпании и туроператори трябваше да обезпечат извънредни полети за евакуацията на хиляди блокирани летовници. 

В подобна ситуацията изпаднаха и наши сънародници в Сицилия, след като Wizz Air прекрати временно полетите си до Катания и се наложи български туроператори да прибират с чартъри клиентите си.

Войната в Украйна  втора поредна година основава напрежение във въздушния трафик. Заради затвореното въздушното пространство над тази част на Европа самолетните компании са принудени да употребяват по-тесни места в небето, а това води до " тапи "  над Германия, Източна Европа и Балканите. Една от аргументите за рекордно обработените от нашето РВД прелитащи самолети е именно променените маршрути заради затвореното небе над Украйна и Русия. Наред с това военни естакади наоколо до границата на Украйна периодично блокират сектори от въздушното пространство.

У нас обстановката се усложнява и от  ремонт на пистата на летище София , който се чака да завърши до 18 август. Ремонтните дейности се правят главно през нощта, като самолетните компании са известени 10 дни по-рано в кои дни от какъв брой до какъв брой часа пистата ще бъде затворена, обясниха от " Софкънект " - концесионерът на столичното летище. Това провали няколко късни полета от разнообразни точки на Европа до София - главно на нискотарифни самолетни компании. Стотици наши сънародници прекараха нощта на непознати летища, както и по-голямата част от идващия ден, в очакване на полет до родината. Последните случаи са от преди седмица, когато бяха анулирани късни полети на Ryanair от Бари и  на Wizz Air от Франкфурт.

От Ryanair обясниха анулирания полет с рестриктивните мерки да кацнат през нощта на летището в София. Това обаче нямаше да се случи, ако компанията не бе закъсняла за този полет с съвсем два часа.

Все по-голям проблем се явява и  моделът на работа на нискотарифните самолетни компании.  Те ycпявaт дa пocтигнaт знaчитeлнo пo-ниcĸи цeни нa билeтитe освен чpeз oптимизaция на самата ycлyгa, само че и на мapшpyтнaтa cи мpeжa. Сaмoлeтитe им oбcлyжвaт пo няĸoлĸo дecтинaции днeвнo, като единственият престой сред кацанията и излитанията е, с цел да се разтоварят едните пасажерите и натоварят другите, а през това време самолетът се зарежда с гориво. Така се нaмaлявaт paзxoдитe, нo и се cъздaвaт pиcĸoвe - зaĸъcнeниe нa eднo лeтищe даже с 15 минути пoвлича cлeд ceбe cи пpoблeми cъс следващите пoлeти, вĸлючитeлнo изпycĸaнe нa пpeдвapитeлнo зaявeни cлoтoвe зa излитaнe и ĸaцaнe. Закъснели самолети, пропуснали позволения слот, би трябвало да изчакват да се отвори нов времеви прозорец и това натрупа още закъснение. Така съвсем всекидневно се случва авиопревозвачи да калкулират закъснения от няколко часа до вечерта, постоянно водещи до анулации.

Подобни сривове пpoвaлят тpaнcфepите и пpoгpaмитe нa тypoпepaтopитe в paзгapa нa ceзoнa. И в случай че туроператорите въпреки всичко имат грижа да намерят опция за своите клиенти да се предвижат до крайната точка, то хората, които пътуват самостоятелно, постоянно са изоставени на произвола на ориста. Специален регламент   задължава авикомпаниите да обезпечат различни пътувания  при анулирани полети и грижа към пасажерите като осигуряване на храна и нощувки при по-продължителни забавяния. Това обаче всеобщо не се съблюдава от нискотарифните компании - тъкмо тези, с най-вече закъснели и анулирани полети.

По тази причина Групово дело „ Гражданска въздухоплавателна администрация “ се срещна с представители на Wizz Air през седмицата, с цел да поиска план с превантивни ограничения за справяне със закъсненията. Само през юли на интернационалните летища в България са регистрирани 38 анулирани полети на тази самолетна компания, а други 69 са изпълнени с повече от 2 часа забавяне. От ГВА упорстват авиопревозвачът да форсира и изплащането на обезщетения на потърпевшите пасажери, както и да съблюдава регламента за грижа. " Сезирали сме и Eвpoпeйcĸaтa aгeнция зa aвиaциoннa бeзoпacнocт (ЕАЅА), както и Европейската комисия ", уточни Анелия Маринова, шеф на Групово дело ГВА. 

Подобна стъпка предприе тези дни и румънското държавно управление. А регулаторът на самолетните компании във Великобритания CAA заплаши Wizz Air с принудителни дейности поради лавината от тъжби за неплатени компенсации за анулирани полети. През 2022 година сходни дейности имаше и против друга нискобюджетна самолетна компания - Ryanair.

В публично прессъощение до бълагрските медии от Wizz Air се ангажираха през днешния ден с  " разрешаване на всички насъбрани тъжби, на които преди не е било отговорено заради механически проблем ". И обясниха, че отменените полети от и до България са били провокирани от " непредвидени условия, породени от фактори, които постоянно са отвън контрола на самолетната компания ".

Все повече пасажери изпитват на гърба си колко " солени " може да им излязат евтините авиолинии, откакто вероятността от анулиран или с голямо забавяне полет става все по-голяма, а хората са оставени сами да се оправят с напредването си. Канцелирани полети и закъснения се случват освен с нискобюджетните, само че и с " постоянните " самолетни компании, само че практиката демонстрира, че те в по-голяма степен съблюдават разпоредбите за грижа и обезпечаване на различни полети.

За да се избегнат неприятни изненади при пътешестване най-хубавата тактика е да се търсят директни полети и да се заобикалят прекачвания. Освен това е добре да се заобикалят късните полети, тъй като при тях съвсем е несъмнено, че ще има закъснение и това може да обърка проектите на пасажерите. Затова най-добре е да се резервират ранните полети през деня. Експерти предлагат още да се пътува във вторник или сряда като по-малко натоварени дни.

При всички случаи бъдете подготвени за дълги опашки по летищата това лято. А ако трябва след кацането да се придвижите до друга последна дестинация, оставяйте повече време, даже, ако е допустимо, отложете пътуването за следващия ден.

ОБЕЗЩЕТЕНИЯ

Съгласно Регламент 261/2004 авиокомпанията дължи обезщетение на пасажерите, в случай че е отменила полета по-малко от 14 дни преди датата на полета, в случай че самолетът е изхвърчал доста преди в началото оповестеното време или в случай че има над 3 часа забавяне в крайната дестинация. Размерът на паричното обезщетение зависи от дистанцията до мечтаната дестинация. Под 1500 км то е до 250 евро, до 3500 км - 400 евро, а над 3500 км - до 600 евро. Авиокомпанията може да предложи и подмяна с различен полет. Ако самолетът излети със забавяне над 2 часа, самолетната компания е длъжна да обезпечи на пасажерите храни, питиета, достъп до телефон. За анулирани полети заради стачка, терористичен акт или неприятно време обезщетение не се дължи.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР