Над една година голямата камбана на Шипченския манастир не звъни.

...
Над една година голямата камбана на Шипченския манастир не звъни.
Коментари Харесай

Трябват 1 милион лева за спасението на камбанарията на Шипченския манастир

Над една година огромната камбана на Шипченския манастир не звъни. Причината е, че се разрушава неповторимата 53-метрова кула върху която се намира, а с цел да бъде избавена, трябват 1 милион лв.. От Старозагорската митрополия набират средства за възобновяване ѝ, оповестява Нова телевизия.
" Има компрометирани елементи в камбанарията на храм–паметника " Рождество ", намиращо се в дворите на Шипченския манастир. Храм, който ни е наследен от нашите предци ”, сподели старозагорски митрополит Киприан.
Преди две години започнаха да падат части от зидарията на колоните и на корнизите на кулата. " Цялата тежест на всички камбани е над 45 тона, тъй че това е вторият значителен фактор, който оказва въздействие на носещата структура ", изясни проектант Петър Влахов.
" Има пукнатини с дълбочина от 3 до 5 см. По цялата външна страна на носещите колони на камбанарията, което е в действителност тревожно. Това не значи, че камбанарията ще падне в този момент, само че въпреки всичко това е носеща структура на камбанарията която е с височина към 50 метра ", сподели още Влахов. 
Сега следва ново проучване на кулата. След питане, австрийска компания е направила разбор и е предложила точните химически субстанции, с които да се запечата кулата. Те могат да изработят и тухли с идентична конструкция, като тези с които е издигната кулата преди 120 години.
" Обърнахме се на два пъти към президента, към министър-председателя на Република България, за помощ и чакаме ", сподели още митрополит Киприан.
Шипченският манастир е монумент на културата от национално значение. Той е част от стоте национални туристически обекта, като всекидневно хиляди туристи го посещават. Самият храм е построен с дарения. Инициативата за неговото изграждане е на граф Николай Игнатиев и Олга Скобелева. Строежът приключва през 1902 година.
Всеки, който желае, може да помогне с подаяние:
Банка ДСК, Стара Загора, Фонд „ Църкви и Манастири “
IBAN: BG84STSA93000005734285
BIG: STSABGSF
С категорично упоменаване, че дарението се прави за ремонт и реституция на камбанарията при храм " Рождество Христово " – Шипченски манастир.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР