Над една четвърт от световните реки, от които са взети

...
Над една четвърт от световните реки, от които са взети
Коментари Харесай

Учени: Замърсяването на реките с антибиотици ще доведе до следваща пандемия

Над една четвърт от международните реки, от които са взети проби в границите на ново огромно изследване, са нечисти с медикаменти в токсична степен.

Според откривателите фармацевтичното замърсяване съставлява "глобална опасност " за околната среда и човешкото здраве. Когато антибиотиците попаднат във водите, те усилват вероятността бактериите да развият антимикробна устойчивост, която съгласно СЗО и Организация на обединените нации е една от най-големите рискове за човечеството, написа БГНЕС, цитирайки Euronews.

Rivers polluted with antibiotics could cause the ‘next pandemic’, warn scientists
— Jeremy Wilks (@WilksJeremy)
Съгласно данните, оповестени предишния месец, през 2019 година повече от 1,2 млн. души в света са умряли от бактериални инфекции, които са били резистентни към антибиотици. Съществуват тесни връзки сред страните - най-вече в Южна Азия и Субсахарска Африка, с най-силно замърсяване с медикаменти и тези, които страдат от най-голямо влияние на антимикробната устойчивост (АМР).

Уилкинсън съобщи пред "Гардиън ", че антимикробната устойчивост може да докара до нова пандемия.

Река Мансанарес в Мадрид е най-замърсената река в Европа, като се подрежда в първите 10% от местата в света с най-високи кумулативни концентрации на АПВ. Глазгоу попада в първите 20% в международен мащаб.

Съществува мощна връзка сред социално-икономическия статус на дадена страна и по-високото фармацевтично замърсяване на нейните реки. Най-силно наранени са страните с невисок и междинен приход като Индия и Нигерия. Изследователите допускат, че това може да се дължи на обстоятелството, че хората в тези страни могат да си разрешат да купуват медикаменти, само че не разполагат със скъпи канализационни системи, които да филтрират медикаментите.

Изследователите се надяват, че когато засилят мониторинга върху фармацевтичните артикули в околната среда, ще могат да разработят тактики за ограничение на неподходящите последствия, породени от тези замърсители.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР