Над един милион археологически културни ценности, които съхранява великотърновският филиал

...
Над един милион археологически културни ценности, които съхранява великотърновският филиал
Коментари Харесай

Местят над милион археологически ценности от филиал на НАИМ при БАН



Над един милион археологически културни полезности, които съхранява великотърновският филиал на Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките, следва да бъдат преместени. За новото хранилище за предпазване се чака решение на общинските съветници.

Причината за преместването на фонда от движими културни монументи на великотърновския археологически филиал е започващият ремонт на остарялата митрополия в подножието на крепостта „ Царевец “.

През пролетта на тази година страната отпусна два милиона лв. на Великотърновската митрополия за реституция и консервация на постройката. Там от години се съхраняват археологическите полезности, разкрити при десетилетните изследвания на столично Търново, находки от крепостта " Царевец ", Шишмановата баня и манастирите. 

По предложение на археолога доцент Мирко Робов следва идната седмица великотърновският Общински съвет да даде единодушието си експонатите да бъдат преместени в някогашните работилници на учебното заведение в село Леденик.

По думи на Робов материалите са с изключително значение освен за града, само че и за националната ни история и за културата на европейския югоизток. 

В учебното заведение ще бъдат основани условия за положителното предпазване на археологическите движимости и предмети. Помещенията ще се употребяват безплатно, като Националният археологически институт с музей при Българска академия на науките ще заплаща единствено комуналните разноски. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР