Над 95% от гражданите на Венецуела гласуваха за присъединяването на

...
Над 95% от гражданите на Венецуела гласуваха за присъединяването на
Коментари Харесай

Пълен успех. Венецуела гласува за присъединяването на спорна територия от съседна страна

Над 95% от жителите на Венецуела гласоподаваха за присъединението на противоречива територия към страната, съобщи Ройтерс в понеделник. Богатата на нефт територия Есекибо все още е част от Гвиана и е под юрисдикцията на Международния съд на Организация на обединените нации , само че Каракас от години има искания към нея.

Новината за резултатите от референдума идва няколко дни откакто Международният съд забрани на Венецуела да подхваща каквито и да било дейности, които биха нарушили статуквото в района. Въпреки това властническият президент Николас Мадуро не спря провеждането на „ съвещателен “ референдум.

Допитването включваше няколко въпроса - дали венецуелците поддържат основаване на страна на територията на Есекибо, дали желаят да се даде венецуелско поданство на хората, които живеят на територията, както и дали отхвърлят юрисдикцията на Международния съд при уреждането на териториалния спор.

Над 95% от гласоподавателите дадоха отговор позитивно на всички въпроси, заяви ръководителят на Националния изборен съвет Елвис Аморосо . Не се знае какъв брой души са дали своят вот, само че по информация на Ройтерс изборната интензивност е била ниска.
 Полицаи оказват помощ на възрастен мъж да стигне до изборната секция в деня на референдума във Венецуела, 3 декември 2023 година
„ Това е цялостен триумф за нашата страна, за нашата народна власт “, сподели президентът Мадуро след оповестяването на резултатите от референдума.

Наблюдатели преглеждат допитването във Венецуела като проява на мощ от страна на Мадуро, който се готви за президентските избори през 2024 година

Венецуела от години поддържа тезата, че територията на Есекибо е била отнета от страната при очертаването на границата сред Венецуела и Гвиана пред повече от век.

Есекибо е територия, покрита най-вече с гъста джунгла върху повърхност от към 160 000 кв. км . През последните години Венецуела възобнови претенциите си върху нея, откакто там бяха открити залежи на петрол и газ.

Допитването в неделя провокира безпокойствие в Гвиана, където президентът Ирфан Али се включи в родолюбив протест. Той прикани хората да запазят успокоение и напомни, че Международният съд не разрешава на Венецуела „ да анексира или навлиза в територията на Гвиана “.

Не се знае какви ще бъдат следствията от „ консултативния “ референдум. Според председателката на Международния съд Джоун Донахю държавното управление в Каракас подхваща сигурни стъпки за определяне на надзор върху противоречивата територия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР