Над 90 вторични труса е отчел румънският сеизмологичен институт след

...
Над 90 вторични труса е отчел румънският сеизмологичен институт след
Коментари Харесай

Над 90 вторични труса след земетресението в Румъния

Над 90 вторични труса е отчел румънският сеизмологичен институт след вчерашното земетресение с магнитуд от 5,8 по Рихтер. Пораженията в северната ни съседка са напукани здания, паднали комини и вреди по колите. Данни за съществено потърпевши хора няма.
Прочетете още
Към момента на територията на страната ни не са регистрирани земетресения. Земетресението от вторник в Румъния обаче беше усетено съвсем на всички места в България.

Най-сеизмичните зони у нас са към градовете - София, Кресна, Пловдив, Шабла и Горна Оряховица. Там през годините са регистрирани и най-силните трусове с магнитуд от 7 по Рихтер. Това обаче е единствено исторически взор.

Последните две трусове в Румъния са в регион, в който сходни феномени не са типични. След труса от вторник локалните са признателни, че са се разминали единствено с напукани стени и вреди върху колите.

В северната ни съседка има система за предизвестие през мобилните телефони. Тя е помогнала на доста хора да реагират бързо.

„ Получих SMS, че в идващите секунди ще има земетресение. Изтичах и взех детето. Вратата цялата се тресеше, само че успяхме да излезем ”, изясни жена.

„ Когато видях, че всичко стартира да се тресе, застанах под касата на вратата. Изчаках земетресението да спре и по-късно излязох незабавно ”, добави друга румънка.

Сеизмолозите в Румъния са отчели над 94 афтършока. Не изключват и опцията от още земетресения. От Департамента за изключителни обстановки в страната предизвестиха жителите да не изпадат в суматоха. Очаква се да бъде докарано и особено съоръжение за наблюдаване на земетресенията, пише NOVA.

„ Може да настъпи суматоха, тъй като хората усещат труса, усещат последствията от земетресението и то в регион, в който не са привикнали с сходни феномени. По време на земетресение обаче суматохата може да бъде съдбовна ”, разяснява шефът на Департамента Раед Арафат.

Трусът в прилежаща Румъния беше усетен съвсем в цяла България. „ Земетресението беше усетено във Видин, Монтана, Враца - с активност сред 4 и 5 степен. Много хора ни се обадиха и ни писаха, с цел да обяснят по какъв начин са го усетили. Това е значимо, тъй като след едно такова събитие следват спомагателни изследвания ”, сподели сеизмологът Пламена Райкова.

Най-силният второстепенен трус, регистриран от Института по сеизмология, е с магнитуд от 4,7.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР