Над 80% от сградите в София нямат защита срещу мълнии,

...
Над 80% от сградите в София нямат защита срещу мълнии,
Коментари Харесай

80% от сградите в София нямат защита срещу мълнии - Общество

Над 80% от постройките в София нямат отбрана против мълнии, изключително старите блокове и кооперации. Абсурдното е, че те са имали такава при градежа, само че всеобщо при ремонта на покривите им в последните години инсталациите са отстранявани.

Това сигнализира инж. Христомир Иванов по БНР.

" Ако една гръмотевица падне върху покрива на вашия блок и вие се къпете в банята, вероятността да бъдете изумени е доста огромна. Но хората това не го знаят. Мълнията избира пътя си по линия на най-ниското противодействие ", изясни експертът. Затова гръмоотводът на съседа не прави работа за обща отбрана. 

Уредбата за мълниезащита е наложителна и следена при новото строителство и въвеждането на постройките в употреба, уточни още Иванов. 

Има настояща разпоредба за мълниезащита, която доста ясно указва по какъв начин се проектира гръмоотводна апаратура и какъв е периметърът на нейната отбрана, посочи той. И моли тези, които желаят да вземат превантивни ограничения, да се извърнат към експерти. 

18 000 - 19 000 мълнии са паднали над България и Южна Румъния по време на бурята през вчерашния ден, като две трети от тях са в страната, заяви Христо Христов от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР