Над 80% от работниците получават обаждания от шефовете и колегите,

...
Над 80% от работниците получават обаждания от шефовете и колегите,
Коментари Харесай

80% от работодателите тормозят служителите си след края на работното време

Над 80% от служащите получават позвънявания от шефовете и сътрудниците, свързани с работата, отвън естественото работно време. Това демонстрира изследване, поръчано от Eurofound.

Над 80% от чиновници в Белгия, Франция, Италия и Испания оповестяват, че получават свързани с работата връзки отвън контрактуваното си работно време по време на типична работна седмица. Почти три четвърти споделят, че с тях се свързват сътрудници отвън работното време всеки ден или в някои дни. Като съвсем 9 от 10 служащи са дали отговор на най-малко някои от тези известия.

Изследванията демонстрират, че съответното използване на политиките за право на изключване е от решаващо значение за тяхната успеваемост. Около 45% от интервюираните служащи дават отговор, че в тяхната компания има политика за право на изключване. От тях 80% считат, че политиката се отнася за тях, само че единствено половината от респондентите в компании с право на политика за изключване знаят, че са подхванати дейности за нейното използване.

Най-честите дейности са ограничения за попречване на доставката на служебни имейли през избрани часове. Меките ограничения, като образование и повишение на осведомеността, се смятат за по-малко публикувани от чиновниците.

Много чиновници изпитват мощно възприятие за обвързване да дават отговор на връзки, свързани с работата отвън работното време: усещат се виновни за дилемите си (82%), желаят да останат " в крайник с нещата “ (75%), тъй като се чака ( 75%), страхът от негативно влияние, в случай че не бъде възложен отговор (61%) и упованието за по-добро развиване в кариерата (50%) са посочени като най-чести аргументи за това.

Въпреки че множеството респонденти в изследването са удовлетворени от изискванията си на работа, към 45% от тях считат, че контактът им в извънработно време е в ущърб на салдото сред работата и персоналния им живот и тяхното здраве и благоденствие, като повече дами, в сравнение с мъже оповестяват за това. По-голям дял от 25- до 39-годишните са негативно наранени, евентуално тъй като доста от тази група имат дребни деца. Дистанционните служащи също са по-засегнати от тези, които работят напълно от пространствата на своя шеф.

Докладът заключава, че когато са въведени политики за право на изключване, те имат позитивен резултат върху салдото сред професионалния и персоналния живот, здравето и благосъстоянието и цялостното задоволство от работата.

След повишаването на отдалечената работа по време на пандемията, имаше възходящ политически спор към правото на изключване. От 2020 година шест страни членки са приели или изменили законодателство, съдържащо право на прекъсване (Белгия, Хърватия, Гърция, Люксембург, Португалия и Словакия). Това е в допълнение към страните, които имат съответното законодателство в действие преди пандемията (Белгия, Франция, Италия и Испания).

В тези страни наличните доказателства демонстрират нарастване на секторните съглашения и такива на равнище компания, включващи право на изключване. През януари 2021 година Европейският парламент одобри резолюция по въпроса. Наскоро европейските междуотраслови договаряния за обществени сътрудници завършиха без съглашение.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР