Над 70 сигнала за нередности са постъпили до ЦИК в

...
Над 70 сигнала за нередности са постъпили до ЦИК в
Коментари Харесай

Над 70 сигнала за нередности в деня на вота

Над 70 сигнала за нередности са постъпили до ЦИК в изборния ден.

Това са тъжби и сигнали до Централната изборна комисия, само че множеството не са за груби нарушавания, които да опорочат вота. Това сподели пред БНР представителят Росица Матева. Тя още веднъж прикани за деликатно преброяване на хартиените бюлетини и съблюдаване напътствията на ЦИК за зацапаните, в случай че има такива.

“Членовете на секционните изборни комисии ги приканвам още веднъж и апелирам да бъдат доста деликатни. Да не бързат никога деликатно да преценят всяка бюлетина какъв глас носи – дали той е автентичен или не. Ако са позволили неточности, би трябвало да се събере цялата секционна изборна комисия в общинската изборна комисия в изчислителния пункт. Трябва да се отвори чувалът и да се направи наново броене. Мястото за повторното броене е в общинската изборна комисия ”, сподели тя.

По закон крайният период, в който общинските изборни комисии би трябвало да са преброили секционните протоколи, да са оповестили резултатите от вота и да се предали книжата за повторна инспекция в ЦИК е 48 часа след приемането и на последния протокол. В София секциите са най-вече – над 1650.

Росица Матева разяснява, че ЦИК би трябвало да може да провежда балотажите и с машинен избор, в случай че на следващия ден Върховният административен съд се произнесе за това.

“В взаимозависимост от решението на Върховния административен съд, Централната изборна комисия ще го извърши и ще провежда изборите, по този начин както е планувано в изборния кодекс. А също и съгласявайки се с решението на Върховния административен съд ”, сподели тя.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР