Над 70% от сигналите за корупция и конфликт на интереси

...
Над 70% от сигналите за корупция и конфликт на интереси
Коментари Харесай

Борис Ячев: 70% от сигналите за корупция са свързани с местната власт

Над 70% от сигналите за корупция и спор на ползи са свързани с работата на локалната власт. Това съобщи ръководителят на парламентарната антикорупционна комисия и заместник-председател на НФСБ Борис Ячев в предаването „ Седмицата ” на Дарик Радио. Той цитира данни от отчета на Комисията, съгласно който в 9 от случаите, породили сериозен публичен интерес, са повдигнати обвинявания против кметове и техни заместници, а в 17 – инспекцията продължава. По думите му локалният коректив се оказва мощен тласък за подаване на сигнали.
„ Ето за какво и аз, и доста мои сътрудници, се обявихме против законопроекта, който предвиждаше представители на локалната власт – най-много общинските съветници, които са близо 6 000, да не подават заявления за имущество и спор на ползи. Важно е, че това се одобри ”, акцентира Борис Ячев. Той заяви, че в ръководената от него комисия е постъпило искане от представители на левицата за чуване на ръководителя на Комисията по бюджет и финанси в Парламента Менда Стоянова и финансовия министър Владислав Горанов във връзка изказванията на Васил Божков . „ Очаква се съвещание на Комисията ”, сподели Борис Ячев.
По мотив напрежението в Коалицията и отхвърли на ГЕРБ да гласоподава законопроекта на патриотите за доброволните отряди в битката против битовата престъпност, Борис Ячев подсети, че по време на изключителното състояние от ГЕРБ са отхвърлили предложение на НФСБ с не по-малка социална тежест – опцията българите да купуват по евтините медикаменти – генерици. „ Това е процедура освен в Европа, само че и в света, по-евтини аналози на медикаментите /генерици/ купуват и богатите германци ”, уточни Борис Ячев. По думите му от ГЕРБ са се огънали – тогава не поради претенциите на Движение за права и свободи, а под натиска на лекарското лоби. Но Борис Ячев беше безапелационен – „ проблемите би трябвало да бъдат решавани не под влияние на страстта, а в разговор ”.
Заместник-председателят на НФСБ разяснява, че предлагането на партията му за ограничение на рекламата на хазарта и повсевместното триене на талончета през 2018 година не е получило поддръжка, защото против това са застанали водещи малките екрани, излъчващи реклами за милиони левове и въздействащи съществено на публичното мнение. „ Сега, получихме социална поддръжка, имаше и политическа воля, тъй че да се ограничи хазартната взаимозависимост и да влизат пари в държавния бюджет ”, уточни шефът на парламентарната антикорупционна комисия.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР