Над 64,4 млн. лева ще получат посредниците за винетки и

...
Над 64,4 млн. лева ще получат посредниците за винетки и
Коментари Харесай

920 млн.лв. приходи от винетки, 64 млн. отиват при посредниците

Над 64,4 млн. лв. ще получат медиаторите за винетки и тол такси и измежду тях е и " Интелигентни трафик системи ", чиято собственичка купи скандалния парцел на " Чаталджа " 3. Това демонстрират изчисленията на предстоящите доходи от 920 млн. лв. и 7% от тях отиват за медиатора, изясни някогашният министър на районното развиване и благоустройството в кабинета " Кирил Петков " - Гроздан Караджов, в изявление пред БНР. 

Той разяснява " Апартаментгейт 2 ", в който се замесват имената на Даниел Лорер от Политическа партия и неговия съпартиец и финансов министър Асен Василев. 

За България това е вторият " апартаментен скандал " в последните 5 години, след 2019 година, когато водачът на ГЕРБ Бойко Борисов в профил дясната си ръка Цветан Цветанов, който имаше афинитет към преференциалните имотни покупко-продажби. 

" Чаталджа 3 " има връзка с компанията " Интелигентни трафик системи ", съобщи Караджов и напомни, че се е опитал да постави ред в бизнеса с винетките, когато е бил министър на районното развиване.

" Имаше доста съпротивителни сили. Аз с твърда ръка вкарах радикално разнообразни цени за всички, които употребяват пътната мрежа и сложих ударението върху товарните пътни транспорти, които най-вече унищожават. Преди беше 1/3 за тях и се обърна, като в Европа 2/3 се заплаща от товарния трафик и намалихме с 10% цената на винетките. Двамата министри след мен направиха тежки отстъпления – към 50% от така наречен нови цени ", напомни Караджов. 

" 7% отиват в джоба на медиатора и до неотдавна тя беше единствена компания, нейната собственичка е купувачът на постройката на " Чаталджа " 3. Партньори по договорката косвено - Асен Василев, а Лорер като частно лице.

Според мен обстоятелствата приказват за лобизъм и то в най-груб тип, а като гарнитура и корист със служебно състояние. МФ внася корекция в закона, а компаниите медиатори са две. Едната държи 90% от пазара.

И МФ внася корекция, подписва внезапно министърът, преди да стартира да се ползва законът – Закон за обществените поръчки. И тази компания ще загуби десетки милиони.

Ако не се пипат цените, а останат, тази година приходите ще са над 920 млн. лв. от тол такси и винетки, и 7% са за медиатора ", сподели районният министър в кабинета " Петков ". 

Караджов изясни цялата скица и дефинира като " инцидентно " съвпадане, че процедурата съответствува с покупката на парцела: 

" Само една-единствена страна - въпросната компания, възразява пред МФ и те споделят, " а, добре, ние се отхвърляме ". Следващата " случайност ": Става два дни преди да се задвижи покупката на " Чаталджа " 3. Как тази компания е схванала, че се продава постройката? Сделката идва в основен миг, нито е оповестено, че постройката се продава, нито по какъв начин въпросната госпожа с винетките е схванала, че се продава тази къща. Точно следва запор, тъй като постройката е част от някогашната компания на Асен Василев. Изведнъж се явява като покупател тази компания с винетките, преди постройката да си я вземе същинският кредитодател на компанията на Асен Василев ", сподели Гроздан Караджов в предаването " Нещо повече ".

" ПП-ДБ реанимираха за комисионната за винетките от 7 на 3%. Това е обсъждано в предходното Народно събрание, предлагането е било на Демократична България и е отхвърлено. За мен това е пиар акция. За да промените цената от 7 на 3%, не е належащо да променяте закона, споделям ви го като някогашен министър ", безапелационен е Караджов. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР