Над 60 % от жителите на Димитровград се гордеят със

...
Над 60 % от жителите на Димитровград се гордеят със
Коментари Харесай

60 на сто от димитровградчани горди от своя град

Над 60 % от жителите на Димитровград се гордеят със своя град и са удовлетворени от качеството на живот в града. Това демонстрират данните от социологическото изследване извършено в края на 2018 година в общината от организация „ Ноема ”. Данните бяха огласени на конференция през днешния ден от социолозите Маргарита Боева и Славянка Иванова в наличието на кмета на община Димитровград Иво Димов и екипа на ръководителя на платформата за цифрова промяна на обичайните промишлености " Тракия Тех ". Георги Стоев - ръководител на платформата за цифрова промяна на обичайни промишлености " Тракия Тех " и съосновател на " Индъстри Уоч " изясни, че в ощината има действителни благоприятни условия за привличане и на други стратегически вложители клас А, като загатна, че сега автомобилния колос „ Шкода ” част от „ Фолксваген груп ” прави изследвания за изграждане на огромен цех за коли у нас и бизнес средата в Димитровград дава една действителна благоприятни условия да се направи предприятието точно тук.

Проучването е извършено измежду 720 поданици на града посредством визити в домовете и онлайн анкета за независимо попълване, качена на уеб страницата на общината. Изследването е осъществено по региони на града – Център, Юг и Север-Изток, което детайлно показва настройките, както на живеещите в града, по този начин и в кварталите. По възраст участвалите в изследването са били 30% сред 18 до 34 години; 30% сред 35 и 54 години и 40% над 55 години.

Изследването мери показателите на задоволеност на жителите в 5 основни за качеството на живот области – градска среда, сигурност, персонално благоденствие, работа и обществени услуги. Най-висока е удовлетвореността в областите сигурност и градска среда ( 51 и 47), а по-ниски стойности получават показателите за работа (43), персонално благоденствие (40) и обществени услуги (37).

По отношение на съответните знаци, жителите на Димитровград са най-удовлетворени от положението на фамилните си връзки (71%); от съществуването тук-там в детските градини (67%) и достъпността на подобаващи учебни заведения за децата (63%); от работната си среда (колеги и работни задължения – 62%); от неналичието на съществени финансови усложнения (61%); от ниските нива на звук (61%); от публичните пространства и зелените площи на града (също по 61%).

Неудовлетвореност и полагане на повече старания изследването е посочило в 4 области. Анкетираните не са задоволени от опциите за намиране на добра работа и добра професионална реализация, от здравините услуги, от достъпността до положителни жилища на налични цени и от успеваемостта на електронните услуги в общината. Като образец беше обещано, че димитровградчани пътуват до здравно заведение приблизително за 22 минути, което е повече от междинните за страната 18 минути път.

Жителите на регион Север-Изток, в който са кварталите „ Изток “, „ Марийно “, „ Вулкан “ и Черноконево “, показват доста ниска задоволеност по съвсем всички индикатори, спрямо жителите на регионите Център („ Дружба “, „ Димитър Благоев “,. „ Раковски “, „ Каменец “) и Юг („ Христо Ботев “, „ Славянски “, „ Габера “).

" Данните от изследването демонстрират, че Димитровград има положителни шансове да притегли млади дейни хора като нови поданици. Младите хора и хората, в чиито семейства живеят деца, показват по-висока задоволеност във връзка с съществуването тук-там в детските градини, ниските нива на звук, обществените си контакти, салдото сред работа и свободно време и от живота си като цяло. ", обобщиха от " Ноема ".

" Важно е общината да дава право на избор на тези младежи, които ще изберат Димитровград. ", съобщи кмета на Димитровград Иво Димов. " Миграцията ще стартира да става значим стопански инструмент за работните позиции и това проучване ще даде данни за всеки, който се интересува от опциите за живеене в Димитровград. Прочването ни прови оптимисти. ", добави Георги Стоев от „ Тракия Тех ”. Той добави, че хората на мениджърски позиции биха избрали даже да си закупят или създадат къщи в някои от околните села като Крепост и Брод.

На конференцията стана ясно, че данните за Димитровград няма по какъв начин да се съпоставят с други обитаеми места, защото това първо по рода си и пилотно изследване. Друго тавова е правено преди 4 години в София. Като паралели социолозите дадоха, че 61 % от димитровградчани се гордеят със своя град, а едвам 41% от столичани се гордеят със София.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР