Над 6 милиона тона се очаква да е реколтата от

...
Над 6 милиона тона се очаква да е реколтата от
Коментари Харесай

30% повече зърно в складовете спрямо минали години отчита земеделският министър

Над 6 милиона тона се чака да е реколтата от пшеница тази година и това е над междинния рандеман, съобщи по време на формалното начало на жътвата в Русенско министърът на земеделието Кирил Вътев , представен от БНР.

По думите му през предходната година България е изнесла над 4 милиона тона пшеница за над 30 страни по света. Въпреки това зърното в складовете е с към 30% повече спрямо минали години, а на на страните в Европейски Съюз е станало ясно, че вносът на земеделска продукция от Украйна ще продължи. " Трябва да приемем украинската, освен зърнено-житна продукция, а изобщо земеделска продукция като даденост и да се приспособяваме към тази даденост ", уточни Кирил Вътев.

Земеделският министър сподели още, че при добра организация с комерсиалните ни представителства отвън Европейския съюз България би могла да завоюва от износа на пшеница. " В момента в министерството вършим мрежа от контакти с всички наши търговски аташета по света. Проблемът е, че, където досега сме създали контакт, страните към този момент са снабдени с на ниска цена зърно от Русия , обаче ", изясни той.
 Държавата ще оказва помощ на зърнопроизводителите да намерят пазар
Държавата ще оказва помощ на зърнопроизводителите да намерят пазар

Земеделският министър желае цялостен синхрон сред БАБХ, Фонд " Земеделие " и отрасловото ведомство
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР