Над 50 инициативи за отбелязване на Световният ден на околната

...
Над 50 инициативи за отбелязване на Световният ден на околната
Коментари Харесай

МОСВ организира над 50 инициативи за Световния ден на околната среда

Над 50 начинания за отбелязване на Световният ден на околната среда (5 юни) провеждат Министерство на околната среда и водите и неговите структури в страната. Световният ден на околната среда е най-мащабното годишно събитие, отдадено на отбрана на природата. Инициативата е главен механизъм на Организация на обединените нации за повишение на осведомеността и за поощряване на дейности за запазване на околната среда.

„ Замърсяване на въздуха “ - Ние не можем да спрем да дишаме, само че можем да предприемем стъпки за възстановяване качеството на въздуха е тематиката на Световния ден на околната среда за 2019 година Призивът „ Заедно можем да победим замърсяването на въздуха “, е зов за общи дейности в битката против едно от най-големите екологични провокации на нашето време. Целта е да се обърне внимание и на обществеността върху персоналния ангажимент в грижата за запазване на околната среда, като се сътвори отговорно отношение и екологично схващане в хората.

В поддръжка на провежданата целенасочена политика за понижаване замърсяването на въздуха Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и нейните структури ще отбележат Деня с над 50 начинания в цялата страна.

Централното събитие ще е на 5 юни в София. Министерство на околната среда и водите, взаимно със Столична община провежда празник и ревю „ Иновации за качество на въздуха “, на което български компании ще показват своите новаторски решения. Празникът ще бъде придружен от концерт, викторина и други прояви, посредством които да притеглим вниманието на жителите и на младежите за стимулиране на отговорно държание и ангажиране с публично значимата идея. Събитието ще бъде придружено се концерт с присъединяване на известни реализатори и детски ансамбли от Националния замък на децата. Участниците ще бъдат приветствани от министъра на околната среда и водите Нено Димов.

Предвижда се събитието да се организира на 5 юни (сряда) в парк-градина „ Централна баня “ в центъра на столицата, в непосредствена непосредственост до постройката на Министерство на околната среда и водите от 14 до 17 часа.

Какво можем да създадем?

Тази година Световният ден на околната среда дава опция на всеки от нас да се включи в битката против замърсеността на въздуха по света. И не е нужно да чакаме до 5 юни, с цел да предприемем дейности.

Ето няколко хрумвания:

Изключи светлините и електроуредите, които не използваш.

Провери категорията успеваемост на системите си за домашно отопление и готварските печки, с цел да използваш модели, които пестят пари и щадят здравето.

Не изгаряй боклук – това непосредствено способства за замърсяването на въздуха.

Използвай публичен превоз, пътувай споделено, карай велосипед или се придвижвай пешком.

Премини на хибриден или електромобил и използвай електрически таксита.

Изключи мотора на автомобила, когато не си в придвижване.

Компостирай органичните хранителни артикули и рециклирай неорганичните боклуци.

Използвай не-токсични бои.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР