Над 50 души бяха убити в Етиопия при въздушен удар

...
Над 50 души бяха убити в Етиопия при въздушен удар
Коментари Харесай

Над 50 убити в Етиопия при въздушен удар по училище в размирния щат Тигре

Над 50 души бяха убити в Етиопия при въздушен удар по учебно заведение в бунтовния северен щат Тигре, което било употребявано като подслон за настаняване на вътрешно разселени хора поради спора сред районните управляващи и федералното държавно управление , съобщи Ройтерс, като се базира на филантропични служащи и представители на локалните сили за сигурност.

Атаката, осъществена през вчерашния ден в град Ади Даеро, е една от най-смъртоносните от началото на войната преди близо две години.

Хиляди хора бяха убити, а милиони - принудени да изоставен домовете си, откогато етиопският министър председател Абий Ахмед подреди на армията да настъпи в Тигре през ноември 2020 година, с цел да смъкна районното държавно управление, доминирано от Фронта за избавление на тигрейския народ (ФОТН) - негов исторически зложелател. Първоначално федералните сили имаха триумф и превзеха огромна част от щата, преди предходната година ФОТН да си върне множеството от изгубените територии. Бунтовниците даже пробваха да преминат в контраатака, само че като цяло обстановката е патова. Страните в спора по този начин и не са почнали мирни договаряния.



По-рано през днешния ден етиопското федерално държавно управление разгласи, че е приело поканата на Африканския съюз за първи кръг диалози с бунтовните управляващи в щата Тигре този уикенд в Република Южна Африка. За момента към момента няма реакция от страна на ФОТН.

Оцелели при вчерашния удар разказали пред филантропични служащи, че при нападението са били убити минимум 50 и ранени над 70 души. Регионалните управляващи в Тигре оповестиха за 65 починали и 70 потърпевши.

До момента няма коментар от страна на федералното държавно управление в Адис Абеба и на етиопската войска.

Поразеното учебно заведение е било включено от Организация на обединените нации в лист с места, където са настанени хора, принудени да изоставен домовете си поради спора. Световната организация е уведомила за това етиопското федерално държавно управление още през януари, заяви организация Ройтерс, която е видяла копие от писмото.

Най-смъртоносният въздушен удар в спора до момента бе нанесен през януари. Тогава 59 души бяха убити по данни на Организация на обединените нации в лагер за вътрешно разселени хора в северозападния град Дедебит в щата Тигре.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР