Над 400 деца от София, Дупница, Тетевен и Благоевград се

...
Над 400 деца от София, Дупница, Тетевен и Благоевград се
Коментари Харесай

Над 400 деца казаха „не“ на наркотиците

Над 400 деца от София, Дупница, Тетевен и Благоевград се включиха в антидрога самодейността " Red Ribbon ", проведена от Агенция " Митници " и DEA. Днес, 17.10.2017 година, преди обед, всички пасажери на Летище София станаха съпричастни към мотото на събитието " Гордей се, че не употребяваш опиати " ( " Proud To Be Drug Free " ) с помощта на флашмоб, с присъединяване на децата, в зала " Заминаващи " на Терминал 2.

За осма поредна година в България се организира събитието в памет на Енрике Камарена, сътрудник на ДЕА, похитен и свиреп погубен от мексикански наркотрафиканти. В него тази година се включиха над 400 младежи от девет учебни заведения в София, Дупница, Тетевен и Благоевград на възраст сред 12 и 16 години.

" Бих желал да благодаря на Агенция " Митници " и на нашите сътрудници от ДЕА за организирането на това събитие. Това е осмото подред годишно събитие и ние надълбоко оценяваме упоритата работа на господин Стефан Бакалов и неговия екип от експерти всяка година ", съобщи изпълняващият длъжността заместник-посланик на Съединени американски щати Андрю МакКлиърн. Той се обърна към децата с посланието: " Да изберете живот без опиати, е едно от най-важните неща, които можете да извършите, с цел да имате щастливо, здравословно и сполучливо бъдеще. Когато стоите надалеч от опиатите, светът е открит за вас и ви предлага неограничени благоприятни условия. Обратното също е правилно: в случай че употребявате опиати, имате малко благоприятни условия и малко независимост, тъй като наркозависимостта ви управлява. Моля, запомнете, че опиатите ви лишават свободата ".

" Новите опиати на пазара през днешния ден са по-опасни от всеки път. Те са доста мощни и имат единствената цел да ви създадат наркозависим - по този начин трафикантите могат да печелят повече от вас. Някои считат, че пробното потребление на " почтено хапче " или " джойнт " няма да навреди, само че доста бъркат. Тези нови опиати стават все по-широко налични, никой не знае какво е смесено в тях и могат да ви създадат подвластни единствено след един опит. Ако някой ви предлага някакъв опиат, апелирам, кажете НЕ. Застанете с горделивост и покажете решимостта си да бъдете здрави, щастливи и мощни ", съобщи пред децата Едуард Кофи, началник на офиса на ДЕА в България. Той описа историята на свиреп убития сътрудник Енрике Камарена, чийто живот и битка са въодушевили самодейността на алената панделка.

Употребата на всяко едно наркотично вещество води до взаимозависимост, която обърква вашия живот и този на околните ви, съобщи пред децата Стефан Бакалов,началник отдел " Борба с наркотрафика " в Митница Аерогара София. Той описа на учениците за заплахите от другите типове опиати. Част от тях влязоха за малко в ролята на митнически чиновници и направиха наркотест на незнайни субстанции.

Като позитивна наклонност Стефан Бакалов означи понижения брой на нови наркотични субстанции. " Докато преди засичахме 20-30 нови субстанции на година, то тази година имаме единствено 2. Това е образец за ефикасната битка на правоприлагащите органи против трафика и разпространяването на опиати в България ", съобщи Бакалов пред публицисти. Това обаче не значи, че рискът е намалял, защото на пазара се появяват по-силни вещества. Такива да вземем за пример са синтетичните опиоиди, като фентанил, които са аналог на хероина, само че са доста по-силни и крият висока заплаха от свръхдоза. Този тип синтетични опиати към този момент участват в Европа, а неотдавна навлизат и в България, изясни още Стефан Бакалов.

Звездите Пламен и Иво, изпяха шлагерите си " 2 х 2 ", " 24/7 " и " Не ти мисля зло " в поддръжка на самодейността. " Бъдете горди, че не вземате опиати! " приканиха децата реализатори на " Вирджиния Рекърдс ".

Фолклорен отбор " Aктавис " - Дупница, танцово учебно заведение ‘‘Dance Station " - София, таекуондо отбор " Похион " - София и ролеристи от " Dancing Wheels " -София демонстрираха на децата, че спортът и изкуството са единственият метод да живееш и да се забавляваш без да си вредиш.

Митническите чиновници демонстрираха пред учениците по какъв начин особено подготвените им кучета Епси, Диана и Нерон откриват опиати. С гонка, сирени и специфични коли митничарите от отдела за " Борба с наркотрафика " разиграха пред младежите задържане на наркотрафиканти.

Гвоздеят на събитието бе фалшмоб в зала " Заминаващи " на Терминал 2, Летище София, където пред очите на стотици пасажери учениците танцуваха хореография, разучена минути преди този момент благодарение на танцьорите от танцово учебно заведение ‘‘Dance Station ". Български детайл в тръгналата от Съединени американски щати традиция " Red Ribbon Week ", в която годишно вземат участие над 80 млн. души от целия свят, внесе отбор " Aктавис " - Дупница с осъществяването си на фолклорни танци. На финала прозвуча и българският химн, който децата изслушаха с ръка на сърцето.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР