Над 38 млн. евро ще бъдат инвестирани в пограничните региони

...
Над 38 млн. евро ще бъдат инвестирани в пограничните региони
Коментари Харесай

Над 38 млн. евро ще бъдат инвестирани в проекти между България и Сърбия

Над 38 млн. евро ще бъдат вложени в пограничните райони на България и Сърбия в идващите седем години. Това планува Програмата за трансгранично съдействие за интервала 2021-2027 година Министерството на районното развиване и благоустройството разгласява за публично разискване плана на програмата преди изпращането ѝ за утвърждение от Европейската комисия. Сред главните цели са възстановяване на конкурентоспособността на микро-, дребни и междинни предприятия от района, основаване на работни места в тях, поощряване на взаимното предложение на туристически услуги, както и ръководство на риска при бедствия.

Над 8 млн. евро от ресурса са планувани за авансово избрания от двете страни стратегически план , обвързван с подготовка на популацията за дейности при бедствия и за възстановяване потенциала на професионалните екипи и доброволците за реагиране при изключителни обстановки. Партньори по него са Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ към Министерство на вътрешните работи, Сектор за ръководство при изключителни обстановки към Министерство на вътрешните работи на Сърбия, Академията на Министерство на вътрешните работи и доброволчески организации.

Над 6 млн. евро са избрани за планове на микро-, дребни и междинни предприятия (ММСП). Инвестициите са ориентирани към рационализация на софтуерния развой, оптимизация на производството, цифровизация, образования на чиновниците и намирането на нови пазари.

Около 23 млн. евро са планувани за създаването на нови взаимни районни туристически артикули, реституция, запазване и показване на обекти на културното завещание, подсилване на връзките сред естествени и културни обекти, в това число посредством възстановяване на велосипедната мрежа и свързващата пътна инфраструктура в осъществяване на интегрирана териториална тактика за развиване на трансграничния район и други

Министерство на регионалното развитие ще продължи да извършва функционалностите на Управляващ орган само че програмата за трансгранично съдействие сред България и Сърбия и през идващия програмен интервал 2021-2027 година

Обществено разискване на квалифицираната крайна версия на Програмата за трансгранично съдействие ИНТЕРРЕГ ИПП България-Сърбия 2021-2027 ще се организира онлайн (чрез WebEx) на 22 февруари 2022 година от 15:00 часа. Желаещите да вземат присъединяване в публичното разискване могат да се записват в период до 15 февруари 2022 година на [email protected]

Пълният текст на плана на Програмата е оповестен за публични съвещания на Портала за публични съвещания, Единния информативен портал: www.eufunds.bg и на интернет страницата на Министерство на регионалното развитие.

Коментари и мнения по оповестения план на програмата могат да се показват в период до 4 март 2022 година в деловодството на Министерство на регионалното развитие на адрес: гр. София, ул. Св. Св. Кирил и Методий “ № 17-19, както и в електронен тип на e-mail адрес [email protected].
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР