Над 310 автори на уникални разработки участваха в изложението Младежко

...
Над 310 автори на уникални разработки участваха в изложението Младежко
Коментари Харесай

Водороден автомобил завладя изложението в Горна Оряховица

Над 310 създатели на неповторими разработки участваха в ревюто „ Младежко техническо творчество “

 Клуб „ Роботи-Бяла “ обраха овациите с първообраз на манипулатор за подбиране на произведения и материали в индустриалния развой. Клуб „ Роботи-Бяла “ обраха овациите с първообраз на манипулатор за подбиране на произведения и материали в индустриалния развой.
Над 310 възпитаници, студенти и научни служащи се включиха в третото издание на ревюто „ Младежко техническо творчество “ в Горна Оряховица. Близо 60 са креативните колективи, които показаха новаторски изобретения. 29 от тимовете са представители на професионални гимназии, останалите са от техническите университети в Габрово, Русе и София и от Българска академия на науките. Сред показаните разработки има роботи, платформи, които се ръководят отдалечено, дронове, 3D принтери, роботизирани ръце и даже коли.

Изложението, което има спортен темперамент, започва в четвъртък и ще продължи до събота.

Ученици от професионалната гимназия в Гоце Делчев демонстрираха създаден от тях безоблачен панел от кенчета на безалкохолни питиета, който преобразува слънчевата сила в топлинна. Те се показаха и с изфабрикуван от тях уред за точкови заварки.

Клуб „ Роботи-Бяла “ обраха овациите с първообраз на манипулатор за подбиране на произведения и материали в индустриалния развой. „ Изделието има изпълнителна, подготвителна, ръководеща, силова и захранваща част. Изпълнителната се състои от роботизирана ръка с 6 степени и цялостна независимост на придвижванията. Чрез датчици устройството сортира стоката по цвят, а спомагателен механизъм подава опаковките. „ Роботът може да работи в три разновидността “, изясняват изобретателите му Симеон Балтаджиев, Йордан Ганев и Мирослав Павлов. Младежите от 9 и 12 клас са основали системата за 3 месеца.

Ръководителят на стратегии за подкрепяне на образованието Ангел Бъчваров от „ Техно Меджик Ленд “ в София Тех парк показва изобразяване по пясък, което е комбиниране на изкуство и технологии и демонстрира по какъв начин се ръководят инструментите в актуалните машини при направата на елементи. Интерес провокира и демонстрацията на плазма, както и псевдохолограма посредством вдлъбнати огледала, която демонстрира другите свойства на оптичните системи. „ В „ Техно Меджик Ленд “ разполагаме с към 40 опита, посредством които желаеме да притеглим вниманието на подрастващите към високите технологии “, изясни Ангел Бъчваров.

Студентите от Техническия университет в София Цветомир Генчев и Александър Петков пък приковаха вниманието на присъстващите с причудливия спортен автомобил „ Феникс “, който се задвижва с водород. Возилото е напълно конструирано от студенти за към година.

Щандът на Клуба по авиомоделизъм в Горна Оряховица провокира почит с експонираните ракети-носители, които са копие на настоящи армейски, само че са предопределени за надпревари, в които се правят оценка височината на хвърчене, продължителността на полета и други Показани бяха и радиоуправляеми модели.

Трима зрелостници от в Бургас пък заинтригуваха посетителите с изобретения от тях аеродинамичен тунел. Младите техничари обясниха, че това е тръба, през която минава поток въздух и посредством него се изследва аеродинамиката на разнообразни обекти. Устройството може да откри приложение при конструирането на самолети, вертолети, коли.
 Хуманоиден робот е основал инж.Росен Христов от Шумен. Хуманоиден робот е основал инж.Росен Христов от Шумен.
Хуманоидният робот на инж. Росен Христов от Шумен беше измежду най-атрактивните експонати в спортната зала в Горна Оряховица. „ Всички елементи и системи са ръчно направени. Дясната ръка е с пет пръста и безусловно прилича човешката. Роботът е с човешки растеж, манипулира с разнообразни тежести и борави с принадлежности. Може да бъде употребен за работа в рискова среда “, изясни инж. Христов.

Клубът за програмисти от Велико Търново пък сподели система за свързване на датчици на разстояние до 15 километра. „ Идеята е в целия град да бъдат сложени датчици, които ще разрешат дейно ръководство и надзор на ресурсите на обитаемото място. Така всеки посредством телефона си ще може да наблюдава придвижването на рейсовете от градския превоз, температурата на въздуха, влажността, запрашеността и още доста други индикатори “, изясни Невен Боянов.

Екип от Техническия университет в Габрово сподели смарт електрическо табло за интелигентно ел. зареждане на домове, офиси и даже на индустриални халета. Изобретението разрешава включване на разнообразни електроуреди от разстояние, следене за разхода на електрическа енергия и други

С неповторими дребни пиана, робот следящ линия, автоматизирана хранилка за кучета, 3 D мишка, хуманоидна ръка, 3 D принтер пък бе обсипан щандът на учениците от гимназията по компютърни технологии и системи в Правец.

Пъстри теменуги бяха разцъфнали в смарторанжерията, направена от представители на Русенския университет „ Ангел Кънчев “. Разработката разрешава следено напояване и торене, поддържане на нужните температура и мокрота на въздуха. „ Към изобретението ни към този момент демонстрираха интерес зеленчукопроизводители, които при управление на въпросните параметри, ще реализиран нарастване на добивите с над 30 % “, безапелационни са основателите на умната оранжерия.

Средношколци от Горна Оряховица се изявиха със специфична технология за произвеждане на графен. „ Това е материал на бъдещето. Той е свръх топло и електропроводим и е 200 пъти по-здрав от стоманата. Има съвсем цялостна разтворимост във вода. Всички тези качества го вършат необятно използван “, споделят зрелостниците.
 Умна оранжерия, основана от представители на Русенския университет. Умна оранжерия, основана от представители на Русенския университет.
В ревюто вземат участие компании, които показват разработки за усъвършенстване на просветителния развой с механически средства за най-малките и за учениците от V до VІІ клас.

80 учители от цялата страна ще преминат тридневно образование от педагози на Професионалната гимназия по електроника и електротехника „ М. В. Ломоносов “ в железничарския град. Пред тях компания „ Техномеджик “ показва атрактивни механически устройства, които са подобаващи за образование на децата. В един от дните е планувана лекция за изкуствения разсъдък, готова от проф. доктор Георги Попов.

Около 13 000 лв. е наградният фонд, като паричните награди са обезпечени от компании. Останалите награди са предметни. Победителите ще станат ясни на 13 октомври, когато ще бъде закрито ревюто.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР