Над 30 събития в областта на културата, изкуството и спорта

...
Над 30 събития в областта на културата, изкуството и спорта
Коментари Харесай

Над 30 са празничните прояви в Благоевград през месец май

Над 30 събития в региона на културата, изкуството и спорта включва празничният календар за месец май на Община Благоевград.

Предстоят доста концерти, изложения, литературни срещи, театрални представления, Нощ в библиотеката, Нощ в музея, фестивали, конгреси, в които се включват голям брой културни и просветителни институции. Наситени със събития ще бъдат освен делничните дни, само че и почивните.

Празничните прояви започнаха на 2 май с АУБГ фест – празник по случай 30 години Американски университет и Радио АУРА. Втората седмица на май ще стартира с премиерните представления на постановката на Драматичен спектакъл „ Никола Вапцаров “ „ Заровеното дете “ от Сам Шепърд, режисьор – Николай Йорданов. Юбилейни концерти през месец май ще показват: Фолклорна група „ Веселина “ – 20-годишнина, Детска градина „ Детски свят “ – 45 годишнина и Народно читалище „ Никола Вапцаров “ -155-годишнина. Държавен шампионат по спортна гимнастика ще се организира през месец май в Благоевград – „ Купа Благоевград “ и „ Купа България “ ще събере стотици танцьори от страната. Денят на българския спорт е определен, с цел да бъдат показани две изложения „100 години с обичания футболен отбор“, отдадени на 100-годишнината на ФК „Пирин“.

Щедър откъм тържественост ще бъде 24 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност, и празник на Благоевград. След обичайния обред в Националната филантропична гимназия „ Св.св.Кирил и Методий “ някогашна Солунска ще тръгнат няколко лъча към площад „ Георги Измирлиев “, където от 11:00 часа ще стартира церемониален концерт с присъединяване на всички културни ниститути в Благоевград. От 12:30 ще се открие обичайна обща художествена галерия в залите на Градската художествена изложба. От 20:00 часа на открита сцена за жители и посетители на града букет от красивите си песни ще сервира обичаната от генерации меломани група Тоника Сухопътни войски. В същия ден – 24 май Българска национална телевизия Благоевград отваря порти за достъп до своите студия и апаратни, с цел да видят любопитните по какъв начин работи малкия екран от вътрешната страна.

Два са фестивалите в края на май, които са насочени към младежката аудитория. На 27 и 28 май е фолклорният фестивал „ Шарено цвете “, а на 28 май – за първи път в Благоевград – TEEN BOOM FEST, който ще срещне деца и младежи с техните вдъхновители – инфлуенсъри, тиктокъри, влогъри и други известни лица в интернет за децата и младежите. Фен срещите стартират в 16:00 часа на площад „ Георги Изимрлиев “ и са под надпис „ Без заплаха в интернет “, а вечерта обичани поп реализатори ще трансфорат площада в открита дискотека.

Всички школи към Центъра за личностно и креативно развиване на децата на Благоевград ще покажат своята реколта в концерти и изложения. Много създатели ще случат своята жива среща с читателите си в представяния на книги освен в библиотеката, само че и отвън нея.

Като прибавим към всичко това и абитуриентските балове и наложителната за тях тържественост, месец май се обрисува да бъде месецът на младостта, дръзновението и гениите.

Ето и цялата стратегия:
5 май – с десетки възпитаници, студенти и посетители във Военно формирование 26 400 - Благоевград се отбелязва в задатък Деня на храбростта и Празник на Българската войска - 6 май. 3-то Бригадно командване отваря необятно порти за дребни и огромни гости, които могат да прегледат въоръжение, бойна техника, войсково съоръжение. В региона на формированието се вършат и демонстрации на способи за оцеляване в природата, ЮЗДП пък подарява фиданки, които се засаждат в региона на формированието; 5 май – е ден на отворените порти и в Мощанската къща в квартал „ Вароша “. NaChe Akademy са подготвили през целия месец разнообразни събития, които ще ни притеглят в тази красива възрожденска къща; 7 май – ще отдадем респект към личността, чието име носи нашият град – навършват се 98 години от гибелта на Димитър Благоев. От 11:00 часа ще бъде ритуалът по полагане на цветя на паметника на Дядото на площад „ Георги Измирлиев “; 7 май – можете да се раздвижите с безплатната подготовка на Ванко от „ Сървайвър “. Сборният пункт е на паркинга на „ Бачиново “ в 10:00 часа, Ванко от „ Сървайвър “ ще Ви запознае с методиката си за трениране Pump&Run; 7 май – в съботния ден ще можете да заведете детето си на куклен спектакъл „ Трите прасенца “ е приказката, която ще можете да му „ покажете “ от сцената на Общинския куклен спектакъл от 11:00 часа; 8 май – неделя също е ден за куклен спектакъл. Общинският куклен спектакъл ще Ви предложи постановката „ Бременските музиканти “. Честно казано става и за възрастни
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР