Над 30 години съм в системата на образованието. На 18

...
Над 30 години съм в системата на образованието. На 18
Коментари Харесай

Учители на 24 май: Бъдете в крак с времето, но пазете българското

„ Над 30 години съм в системата на образованието. На 18 години, когато човек си избира специалността, си давах сметка какъв брой е хубаво да преподаваш. Аз обичам децата, а през годините видях какъв брой сериозна, виновна, какъв брой стресова е тази специалност. Но пък останах поради удовлетворението да виждат пламъка в очите на децата, до момента в който преподаваш, виждам ги всеки ден по какъв начин израстват, по какъв начин стават все по-можещи. Това ме остави в учителската специалност. В никакъв случай не е заплащането и ваканциите “. Това описа пред bTV на 24 май Ралица Бъчварова, която е преподавател в 105. СУ „ Атанас Далчев “.

„ Всяка една среща с учениците е специфична, ние поддържаме връзка с тях, ние променяме ориси и градим хора “, показа Младен Стефанов, преподавател в 192. СУ „ Христо Ботев “.

Специално студио на „ Тази заран “ пред Националната библиотека в София

„ Младото потомство е напълно друго от това преди 20 години. Днес те още от напълно ранна възраст са осведомени с технологиите. От втори-трети клас към този момент всички имат таблети и умни телефони. Няма по какъв начин да не се докоснем и ние до това и да не употребяваме обществените медии, да не употребяваме новите технологии в просветителния развой. В последните няколко години учебното заведение доста се промени. Аз също към този момент съм в TikTok, не го употребявам непосредствено в часовете, само че и през него се стремя да предам някакви познания “, уточни Ралица Бъчварова.

В учебното заведение на Младен Стефанов се учи „ Туристическа анимация “ и „ Дигитални изкуства в туристическата анимация “, което го прави неповторимо.

И през днешния ден по традиция са планувани доста шествия и тържества в цялата страна

„ В нашето учебно заведение имаме и един забавен предмет „ Силата на обществените медии “ – учим се да сътворяваме цифрово наличие, в днешно време учениците най-вече употребяват такова, само че е доста по-трудно да сътворяваме – вършим го под формите на филми.

„ Благодарение на езика и на вярата ние сме оживели като народ през вековете. Обяснявам го на децата на елементарен и наличен език. Извършваме разнообразни действия, сътворяваме дребни книжки, учим стихотворения и песни “, разяснява Ралица Бъчварова.

„ Иска ми се да запазим тържествеността на 24 май. Дигиталните технологии ни оказват помощ, само че би трябвало да останем и свързани с традициите. Трябва да създадем мост сред традициите и нововъведенията. Ако отидем единствено в областта на нововъведенията и цифровите изкуства, забравяме корените си, а корените са доста значими. В учебно заведение децата би трябвало да си спомнят за корените си “, уточни Младен Стефанов.

" Бъдете в крайник с времето, само че пазете българското ", прикани още той.

Какво още разясниха учителите – чуйте във видеото.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР