Над 3 часа дебатираха тегленето на 113 млн. заем от

...
Над 3 часа дебатираха тегленето на 113 млн. заем от
Коментари Харесай

Пловдивчани се караха над 3 часа за заема от 113 милиона лев...



Над 3 часа дебатираха тегленето на 113 млн. заем от общината

Над 3 часа и половина общинари, жители и съсловни организации дебатираха дали е рентабилно общината да тегли заем за 113 501 750 лв. и кои планове да бъдат осъществени. При цялостна зала стартира публичното разискване тъкмо в 17:30, като част от жителите се отхвърлиха да чакат ред за изявлението си и си потеглиха преди края на дебатите.

Кметът Здравко Димитров беше довел цялостен десант общинари, които да защитят позицията на локалната власт за нуждата от поемането на нов дълг. В залата беше и Иван Тотев, който към този момент е член на ИК на ГЕРБ, само че той по този начин и не взе думата.

Граждани пък скочиха против локалните политици, че са завладяли трибуната. „ Това не е конференция на ГЕРБ, още не е пристигнала предизборната акция “, съобщи Любомир Чакъров. Други пък предложиха да бъде извършен локален референдум дали е належащо да се изтегли толкоз огромен заем. Позицията на общината е, че за тази цел са нужни огромни финансови средства.

Чу се и предложение планът за кино „ Космос “ да бъде включен в заема за 113 501 750 лв.. Зам.-кметът по културата Пламен Панов изясни, че следва да бъде подписан контракт за планиране, защото още при предходната администрация е извършен конкурс, само че има проблем с авторските права. Едва по-късно ще се преценява дали кино Космос да бъде финансиран по Оперативна стратегия или посредством заема.

Според други плана за моста на Марица би трябвало да се преработи. Намериха се и съперници за разширението на бул. Марица север, тъй като се тормозят, че ще се усили трафика и ще бъдат отнети част от зелените площи.

Голяма част от жителите бяха безапелационни, че проблемите с трафика не би трябвало да се вземат решение единствено посредством инфраструктура, само че и посредством предлагането на добра транспортна скица. Те припомниха за проваления транспортен план.

„ Идеята на тези планове е да извадим придвижването на Пловдив от центъра. Ако пристигна кола от Асеновград и би трябвало да отиде до Карлово, ще мине през центъра. Това замърсява въздуха, изнервя водачите, губим си времето. Решението са външен и вътрешен кръг “, безапелационен е Здравко Димитров. А дебатът за бъдещия заем се плъзна по повърхността и се трансферира и към мандата на Иван Тотев и недоволството на хората от ръководството му.

„ В Пловдив се прави безумство след безумство, краде се, лъже се. Парите, които идват от Европейски Съюз се разпределят сред компаниите на познати “, с тези думи Чонев изясни по какъв начин наподобяват двата мандата на някогашния кмет в неговите очи.

Общинският консултант Слави Георгиев заключи, че това не е публично разискване, а правене на къси резюмета. По думите му липсва конкретика какви са габаритите на улиците, които ще се ремонтират, какво включват тъкмо плановете им, както и ценообразуването.

По време на дебатите стана ясно, че в случай че Пловдив изтегли заем, то той ще е при годишна рента сред 0,3 – 0,6%. Кредитът от 113 млн. лева ще се връща в период от 20 години.

В капиталовия план за обектите, за които ще бъде употребен заемът, са включени 11 строителни обекта на обща стойност 103,6 млн. лв. и вложения в двете общински предприятия „ Чистота” и „ Градини и паркове”, най-вече в техника, за 9,9 милиона.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР