Над 3,3 милиона са чуждестранните туристи, посетили България от януари

...
Над 3,3 милиона са чуждестранните туристи, посетили България от януари
Коментари Харесай

Близо 10% ръст на туристите у нас за полугодието

Над 3,3 милиона са задграничните туристи, посетили България от януари до юни месец тази година. Това прави към 8 % растеж, сподели в Бургас министърът на туризма Николина Ангелкова по време на полемиката " По-чист морски туризъм ".

Тя добави, че за област Бургас има позитивен тренд в растежа както на туристите, по този начин и на приходите. Морската област от януари до май са посетили 340 хиляди непознати туристи, което е с 3 % повече от предходната година и над 20 милиона лв. доходи единствено от нощувки.

В изявлението си министърът означи още, че морският туризъм образува повече от 70 % от приходите в туризма изобщо.

Пред публицисти министър Ангелкова съобщи, че са подадени сигнали до прокуратурата за нарушаванията по плажовете " Панорама ", " Кабакум – централен " и " Обзор – мотела ". Тя назова нарушаванията по тези плажове " новаторски ". За пясъчните линии " Панорама " и " Кабакум – централен " бе оповестено, че са неохраняеми. Има извършени търгове за отдаване чартърен, има към този момент определени реализатори, напомни Ангелкова.

За плажа " Панорама " е определен остарелият реализатор, само че отхвърля да подписа контракт, а в същото време употребява плажа.

Сигнализирана е прокуратурата, община Варна, РЗИ, с цел да могат да се отстранен обектите, както и " Морска администрация " за нерегламентирано прилагане на водни коридори.

За " Кабакум – централен " министърът сподели, че остарелият наемател не отстъпва владението на новия, без значение от сигналите, които се изпращали до институциите.

Предстои прекратяването на контракта за плажа в село Лозенец по взаимно единодушие. Там е открито разминаване на кадастралните карти, следва ново снимане, сподели Ангелкова. Тя добави, че за плажа " Обзор – мотела " също има обстановка, в която предходни наематели не дават опция на новоизбраните да го употребяват, за което също са известени органите.

Що се отнася до инспекциите по плажовете, министърът съобщи, че те ще са през целия деен сезон. Като цяло нарушаванията, които са най-чести, са свързани с незадоволително спасители, според условията.

В Равда са открити пък обекти, които са сложени непозволено и ще бъдат отстранени. На същото място е установено, че на една част от плажа се слага табела за частна благосъстоятелност, което също е нарушаване.

Според Ангелкова е необходимо да се контролира къмпингуването. В тази връзка тя уточни новите сигнали за " Корал ", където има нерегламентирано къмпингуване и нерегламентирано прилагане на ток.

Сформирана е работна група, която до 31 август или най-късно до 15 септември ще даде оферти по какъв начин да се регламентират типовете къмпингуване и разрешителния режим.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР