Над 3,2 млн. лв. по Националния план за действие по

...
Над 3,2 млн. лв. по Националния план за действие по
Коментари Харесай

Над 3.2 млн. лв. ще бъдат насочени към заетост на хора с увреждания и трайно безработни

Над 3,2 млн. лева по Националния проект за деяние по заетостта (НПДЗ) ще бъдат преразпределени към стратегии и ограничения за претовареност и образования на безработни хора с увреждания, дълготрайно безработни и хора в предпенсионна възраст. Предложението на Министерството на труда и обществената политика за пренасочване на финансовия запас е подкрепено от Националния съвет за поощряване на заетостта.

Близо 1,2 млн. лева в допълнение ще бъдат ориентирани към Национална стратегия за претовареност и образование на хора с трайни увреждания заради засиления интерес на работодателите. Програмата обезпечава опция за трудова реализация и двугодишна претовареност за безработни  хора с увреждания.

С над 820 000 лева ще бъдат увеличени средствата по програмата „ Помощ за пенсиониране “, която  предлага дълготрайна субсидирана претовареност и е търсена най-много в дребните обитаеми места. Други 700 894 лева ще бъдат ориентирани към насърчителни ограничения от Закона за поощряване на заетостта, към които има засилен интерес от страна на работодателите и на безработните лица.

С близо 500 000 лева ще се усили бюджетът на програмата за образование и претовареност на дълготрайно безработни. Тяхното активиране е част от целите на държавното управление, само че макар спада в нивото на безработицата, делът им продължава да бъде 26,5% от общия брой регистрирани безработни. Причина за преразпределението на спомагателни средства към програмата е опцията по нея да бъдат обезпечени служащи за превъзмогване или предварителна защита на спешни обстановки.

За интервала януари-септември 2022 година по стратегии и ограничения по Националния проект за деяние по заетостта е обезпечена работа за 23 210 безработни. 9 161 души са включени в образования.

 

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР