Над 270 дка горски фонд е унищожил пожарът край хисарското

...
Над 270 дка горски фонд е унищожил пожарът край хисарското
Коментари Харесай

Следобедните новини от Южна България на 22.02.2023 г.

Над 270 дка горски фонд е унищожил пожарът край хисарското село Паничери. От тях 170 дка са борова гора, а над 50 дка – повърхност с широколистни типове. Изпепелени са и 300 декара лозя и изоставени сливови градини, както и 600 дка лесонепригодни площи. 800 декара с неприбрана плява и кравеферма също са изпепелени от пожарите, разразили се край селата Паничери, Красново, Долна Махала, Кръстевич и Сухозем. Въпреки бързата интервенция на огнеборците, по-голяма част от двуетажната постройка на спопанската сграда в село Долна Махала, както и две животни от фермата са погълнати от огъня. След 12-часова битка с огнената буря, която пламна във вторник следобяд, пожарникарите към този момент са потушили огнищата. 6 екипа огнеборци от локалната районна работа, подкрепени от пожарникари от Карлово и Пловдив, се бориха с преодоляването на сериозната обстановка, разразила се на извънредно необятен фронт, мъчнопроходим терен и най-вероятно е породена от човешка немарливост. Разстоянията сред огнищата на обособените пожари са повече от 100 км едно от друго. Огнеборците бяха интензивно подкрепени от горските чиновници от община Хисаря. От пожарната още веднъж молят жителите да не се палят стърнища.

=============================

Родителите на 7 деца от Пловдив ще получат по 690,86 лева отплата по тази причина, че общината не е осигурила място в детски градини за питомците им. Това излиза наяве след днешното държавно съвещание, в което е решено още 859 011 лева да изплати страната на такива фамилии. 854 175 лева ще бъдат преведени на Столична община, а 4 836 лева на община Пловдив. С това решение на държавното управление се компенсират разноски за развъждане и образование на децата от 1 ноември до 31 декември 2022 година. Право на отплата имат родители на деца от тригодишна възраст до постъпването им в I клас.

ЖП паралелка с дуално образование ще бъде открита в пазарджишката Професионална гимназия по механоелектротехника. Между „ Български държавни железници “ и учебното заведение е подписан контракт, който планува през идната образователна година да бъде разгласен банкет по специалността „ Техник по железопътна техника “ със компетентност „ Локомотиви и вагони “, което ще обезпечи фрагменти за компанията. Записалите се възпитаници ще получават квалификации по предпазени специалности, които са с основно значение за активността на железопътния транспортьор. Учениците с висок триумф в жп паралелката ще получават и стипендии.

========================================

Петър Петров встъпи в служба през днешния ден като административен началник на Районна прокуратура–Пловдив. Той беше определен на тази позиция от Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет след извършен конкурс. Петър Петров акцентира, че акцент в неговата активност ще бъде бързината и качеството в работата на прокурорите по каузи с висок публичен интерес и с потърпевши лица от закононарушения от битов темперамент, пътнотранспортните катастрофи и други. Всеки месец ще се прави разбор на натовареността на прокурорите въз основата на следените досъдебни производства. Петър Петров съобщи също, че ще насочи напъните си и заосигуряването на нов сграден фонд за прокуратурата. Като приоритет в работата си той показва и основаването на електронни досъдебни производства и преписки, до които магистратите да имат далечен достъп за възстановяване срочността и качеството на осъществяваните следствия и инспекции. Петър Петров има над 17 години юридически стаж.

=========================================

Абитуриентите от немските паралелки на елитната Езикова гимназия “Иван Вазов ” в Пловдив направиха първата крачка към подготовката за бала си. С мото-представление те насочиха атрактивна покана към своята обичана учителка - госпожа Мариана Паралюзова. Рев на мотори огласи северната част под тепетата. Ученичка от випуска разказва преподавателката като,,най-грижовната, всеотдайна, единствена и неповторима “. Учениците радостно брояха неведнъж до 12 и извършиха със сълзи очите на своята втора майка.

=======================================

Националното учебно заведение за фолклорни изкуства " Широка лъка " провежда благотворителен концерт в помощ на потърпевшите от наводненията поданици на село Каравелово. Тържественият концерт, който е отдаден на Националния празник - 3 март ще се организира от 18:00 часа в залата на учебното заведение в родопското село. Събраните средства от билети, ще бъдат предоставени на нуждаещите се хора, чиито парцели пострадаха през предходната есен, осведомят от учебното заведение.

Информации на Искра Койчева, Тина Соколова, Адриан Кулев и Петър Тодоров
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР