Над 250 от най-богатите милиардери и милионери в света отново

...
Над 250 от най-богатите милиардери и милионери в света отново
Коментари Харесай

„Облагайте ни”: 250 от най-богатите в света призоваха за по-високи данъци

Над 250 от най-богатите милиардери и милионери в света още веднъж приканиха водещите стопански системи да вкарат по-високи налози върху положението им.

В отворено писмо до политическите водачи, събрали се на годишния Световен стопански конгрес в Давос, подписалите го богаташи обявиха, че желаят да насочат ясно обръщение:

" Облагайте с налог нашето извънредно благосъстояние. "

" Изненадани сме, че не успяхте да отговорите на елементарния въпрос, който задаваме от три години: по кое време ще обложите благосъстоянието ни? ", се споделя в писмото.

" Нашето искане е просто: желаеме да обложите с налог нас, най-богатите в обществото. Това няма да промени радикално стандарта ни на живот, няма да лиши децата ни, нито ще навреди на икономическия напредък на нациите ни.

Но ще трансформира крайното и непродуктивно частно благосъстояние в инвестиция за нашето общо демократично бъдеще. "

Подписалите писмото, озаглавено " Горди да плащаме повече ", са представители на17 страни и включват наследницата на Disney Абигейл Дисни, сценариста Саймън Пег и Валери Рокфелер, наследница на известната американска фамилия.

Призивът идва малко откакто Oxfam съобщи, че петимата най-богати хора в света са нараснали повече от два пъти голямото си благосъстояние от 2020 година насам и предизвести, че светът може да има първия си трилионер в границите на десетилетие.

В същото време, благотворителната организация съобщи, че в случай че актуалните трендове се запазят, бедността няма да бъде изкоренена за още 229 години.

" Милиардерите употребяват изключителното си благосъстояние, с цел да натрупат политическа власт и въздействие, като по едно и също време с това подкопават демокрацията и международната стопанска система ", съобщи Брайън Кокс, подписал писмото " Горди да плащаме повече " и артист, който играе основната роля на милиардера Логан Рой в сериала на HBO " Наследници ".

" Отдавна е време да действаме. Ако определените от нас длъжностни лица откажат да се оправят с тази централизация на пари и власт, последствията ще бъдат ужасни ", прибавя Кокс.

Ново изследване, извършено от Survation по поръчка на " Patriotic Millonaires ", което беше оповестено дружно с отвореното писмо, също открива, че някои от най-богатите хора поддържат по-високи налози върху приходите си.

В изследването са взели участие над 2300 респонденти от богатите страни от Г-20, които имат активи за вложение на стойност над 1 млн. $, без да се включват жилищата им.

Тези активи ги подреждат измежду най-богатите 5% на планетата.

74 % от интервюираните поддържат по-високи налози върху благосъстоянието им за справяне с рецесията с разноските за живот и за възстановяване на публичните услуги, до момента в който три четвърти от интервюираните поддържат 2% налог върху благосъстоянието на милиардерите, а над половината (54%) считат, че изключителната централизация на благосъстояние е опасност за демокрацията.

" Вече знаем какво е решението за отбрана на нашите институции и стабилизиране: това е облагане на крайното благосъстояние. Това, което ни липсва, е политическата мощ, с цел да го създадем. Дори милионери и милиардери като мен споделят, че е време. Елитите, които се събират в Давос, би трябвало да се отнесат съществено към тази рецесия ", съобщи Абигейл Дисни.

Понастоящем ефикасният персонален налог на милиардерите постоянно е доста по-нисък от този, който заплащат другите данъкоплатци с по-скромни средства, защото те могат да съхраняват благосъстоянието си в подставени сдружения, които ги прикриват от подоходния налог, съобщи през октомври предходната година Данъчната обсерватория на Европейски Съюз в своя отчет за избягването на налози в международен мащаб през 2024 г.    " Според нас това е мъчно да се оправдае, тъй като рискува да подкопае устойчивостта на данъчните системи и обществената толерантност на данъчното облагане ", разяснява шефът на обсерваторията Габриел Зукман.    Личният налог на милиардерите в Съединени американски щати да вземем за пример се прави оценка на близо 0,5%, а във Франция, която другояче полза с високи налози, доближава до нула, пресмята обсерваторията. 

Според изчисленията на организацията, стартирането през 2018 година на системата за автоматизирано шерване на информация за сметките е понижило три пъти размера на активите, държани в офшорни данъчни убежища.    Споразумение от 2021 година сред 140 страни в допълнение лимитира опциите на мултинационалните компании да понижават налозите си посредством осчетоводяване на облаги в страни с ниски налози, като следва да бъде избран световен най-малко от 15% за корпоративното данъчно облагане. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР