Над 250 незаети места за лекари има в центровете за

...
Над 250 незаети места за лекари има в центровете за
Коментари Харесай

Бърза помощ търси 250 лекари

Над 250 незаети места за лекари има в центровете за незабавна помощ в страната и техните филиали. На процедура те работят с на половина по-малко медици, в сравнение с е належащо, оповестява Дарик.
" В столицата липсват хора за 66 екипа. За град с тези мащаби те би трябвало да бъдат 80, само че образуваме сред 12 и 14 ", декларира представителят на Центъра за Спешна здравна помощ (ЦСМП) за София Катя Сунгарска.

32-ма са лекарите в центъра за незабавна помощ в Добрич. Свободните места за доктори са 10. В момента работещите там са общо 184 индивида. Те дават отговор и за филиалите в Балчик, Каварна, Тервел, Шабла и Генерал Тошево. Според шефа на Спешна помощ-Добрич доктор Огнян Господинов по-голям проблем от незаетите щатове е текучеството. През предходната година са назначени 20 новодипломирани медици от Медицинския университет във Варна, само че част от тях към този момент са напуснали поради неприятните условия на труд.

В Търговище има потребност от петима лекари. Във Варна има дефицит от 10 лекари. В незабавния център на региона работят най-вече пенсионери, оповестява шефът на ЦСМП във Варна доктор Мая Рашева.

" Към сегашния миг имаме дефицит от 10 лекари, само че в случай, че по щат са 126, съумяваме да преодолеем неналичието им. Това са почти лекарите за екип и половина. Ако ги нямаше пенсионерите, нямаше да можем да изпълняваме уговорките си. Те са към 15 лекари и още толкоз медицински сестри. Общо към 30 души, на които продължаваме да разчитаме ", разяснява доктор Рашева.

Сега млад доктор стартира работа във варненския незабавен център със стартова заплата от 1236 лв., фелдшер - с 951 лева и здравна сестра - с 866 лева, оповестява още Дарик.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР