Над 25 000 са работещите пенсионери в област Пловдив, показват

...
Над 25 000 са работещите пенсионери в област Пловдив, показват
Коментари Харесай

Пловдивчани не се дават, работят цяла петилетка след пенсия

Над 25 000 са работещите пенсионери в област Пловдив, демонстрират данните на Националния застрахователен институт (НОИ). Всички пенсионери в района са 186 922, което значи, че всеки седми пловдивчанин или е останал по-дълго на трудовия пазар, или е придобил право на пенсия за неработоспособност, или трудова акцидент. Масово работещите възрастни, които не престават да се обезпечават, са с пенсия за застрахователен стаж и възраст, т.е. над 60 години. Повечето от тях се трудят до 5 години след излизане в заслужена отмора, регистрират от осигурителния институт.

Експерти от Агенцията по заетостта споделят, че траялите да работят търсят позиция допустимо най-близка до тяхната компетентност. Пенсионираните учители да вземем за пример нормално бивали наемани в детски градини и забавачки, служителите на реда - като охранители. В същото време тези, които не са експерти в дадена област, се хващали на работа като санитари, продавачи. Основното условие на всички е те да бъдат назначавани на трудов контракт. Причината е, че пенсионерите имат право на преизчисление и нарастване на парите си, в случай че продължат да работят и след датата на пенсионирането си и внасят осигурителни вноски.

Според разбори на Национален осигурителен институт приблизително възрастните съумяват да вдигнат парите с 6,01 лева, до момента в който за инвалидите тази сума е 2,17 лева Хората, които взимат инвалидна пенсия за заболяване в област Пловдив са малко над 7000, а за трудова акцидент - 77. При пенсиите за застрахователен стаж и възраст най-голямото повишаване на изплащания месечен размер на парите е с 379,12 лева, при тези за неработоспособност - със 190,91 лева, а при тези за неработоспособност заради трудова акцидент и професионална болест - със 76,49 лева

“Тези доста по-високи размери на нарастванията могат да се обяснят със зачитането на застрахователен стаж с по-голяма дълготрайност при съответните пенсионери”, изясняват от Национален осигурителен институт. Другият фактор, който оказва въздействие, е, че забележителна част от тях са упражнили правото си при изискванията на ранно пенсиониране и са от браншове с положително заплащане и относително високи пенсии. Затова и те се трудят сред 5 и 10 години след получените документи за пенсия.

Макар и малко, има и такива, които получават тавана от 1440 лева, и макар че не престават да внасят осигуровки, те не могат да покачат парите си за старини. Това може да се случи единствено в случай че регламентираният таван на пенсиите отпадне. Засега българската пенсионна система не го планува. Според нея би трябвало да се реализира пенсионна възраст и за двата пола от 65 година чак през 2037 година Изискуемият застрахователен стаж пък ще е 40 години.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР