Над 230 деца боядисаха600 великденски яйца заедно с пловдивския владика

...
Над 230 деца боядисаха600 великденски яйца заедно с пловдивския владика
Коментари Харесай

Над 200 деца боядисваха яйца с митрополит Николай, в Бачковския манастир също спазиха традицията

Над 230 деца боядисаха600 великденски яйца дружно с пловдивския епископ Николай в двора на митрополитския храм в града на тепетата. Традицията се извършва за 15-а година.

Най-много бяха учениците от СУ „ Св. Константин-Кирил Философ “, ОУ „ Кочо Честеменски “, ОУ „ Петър Берон “, ОУ „ Алеко Константинов “, ОУ „ Княз Александър I “, СУ „ Св. Софроний Врачански “, СУ „ Димитър Матевски “ и Неделното учебно заведение при храм „ Св. Петка “.

Владиката се обърна с приветствено слово към децата, в което обясни смисъла на античния бит по боядисването на яйца, и описа чудото със св. Мария Магдалена и аленото яйце.

Митрополит Николай оказа помощ на малчуганите при боядисването, като раздаде на всяко дете лакомства, дарове и книги с благословението да са здрави и мощни, и постоянно да носят наслада и благополучие, както зараждащият се от яйцето нов живот.

Над 2000 яйца бяха боядисани наВелики четвъртък и в Бачковския манастир. На днешния ден светата обител обичайно се посещава от доста хора. Яйцата се раздават на миряните, които ще посрещнат Възкресението Христово в манастира.

Според поверието, яйцата, сварени в манастира, не се пукат. По традиция първото боядисано в алено яйце се слага пред чудотворната икона на Св. Богородица.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР