Над 22 млрд. лв. европейски средства е усвоила България за

...
Над 22 млрд. лв. европейски средства е усвоила България за
Коментари Харесай

За 15 години сме усвоили 22 млрд. лв. европари

Над 22 милиарда лева европейски средства е усвоила България за интервала от 2007 до 15 юни 2022 година, демонстрират данните на Института за пазарна стопанска система (ИПИ).

„ Това е сумата на всички изплатени пари по планове, финансирани от структурните и ко-хезионните фондове на Европейски Съюз от началото на 2007 година, включително и помощта за предприятията в хода на Коронавирус рецесията, включени в системата ИСУН “, се споделя в разбора на икономиста от ИПИ Адриан Николов.

Най-много от тях са в столицата – над 5,1 милиарда лв.. Следват областите Пловдив (над 1,2 милиарда лева.) Благоевград (1,1 милиарда лева.) и Бургас (943 млн. лева.). Като безспорна сума пък минимум са усвоените фондове в областите Перник, Търговище и Кюстендил (по към 160 млн. лева.).

По-големият размер на изхарчените еврофондове отразява най-много съществуването на планове в инфраструктурата – столичното метро, пътища и автомагистрали, водни цикли и така нататък, които по своята същина изискват повече средства.

Изплатените средства доближават 3229 лв. на човек от популацията – още веднъж най-вече в сто-лицата (3972 лева.), следвана от областите Габрово (3836 лева.), Благоевград (3814 лева.) и Враца (3169 лева.).

При междинни за страната 3229 лева на човек от популацията седем общини са получили над 5 хиляди лева – Добрич (град), Свиленград, Костинброд, Белен, Приморско, Бяла (Варна) и Созопол. Общините,успели да привлекат под хиляда лв. на човек са 95, като минимум са изплатените средства в Дулово и Добричка община– под 200 лева на човек от популацията.

В общия случай дребните общини, които притеглят обилни суми по европейските фондове извършват планове със значителност оттатък съответната община – водни цикли и пречиствателни станции, фабрики за преработване и сходни, които обслужват потребностите на групи от няколко прилежащи общини, се показва в разбора на ИПИ.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР