Над 200 представители на бизнеса и академичните среди взеха участие

...
Над 200 представители на бизнеса и академичните среди взеха участие
Коментари Харесай

Наука за бизнес събра над 200 представители на бизнеса и науката

Над 200 представители на бизнеса и университетските среди взеха присъединяване в събитието на Агенцията за дребни и междинни предприятия и Българска академия на науките – „ Наука за бизнес “.

Събитието бе намерено от зам.-министъра на нововъведенията и растежа Стефан Савов, ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски, от изпълнителния шеф на ИАНМСП Бойко Таков и от шефа на Единния център по нововъведения към Българска академия на науките Марин Пандев.

Зам.-министър Савов съобщи, че Министерството на нововъведенията и растежа предизвиква оптимално синергията сред просвета и бизнес. 

„ В края на предходната година получихме утвърждение в Европейската комисия на новата Програмата „ Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “ (ПНИИДИТ) с бюджет 2,14 милиарда лева За първи път в историята на ръководство на европейски средства в България има специфична европейска стратегия за взаимоотношението сред бизнеса и науката “, разяснява той, допълвайки, че през втората половина на 2023 година по новата научна стратегия ще бъдат отворени три ограничения за кандидатстване за към 500 млн. лева от микро, дребни и междинни предприятия, както и от огромни компании в съдействие с МСП. По нея ще могат да аплайват и висши учебни заведения, научноизследователски организации, развойни центрове и институти. По някои от ограниченията ще бъде възможно взаимно присъединяване на компании и научни звена дружно с неправителствени организации, огромни предприятия и общини, разгласи Савов.

От своя страна изпълнителният шеф на ИАНМСП съобщи, че събитието се организира за трета поредна година, като към този момент са осъществени и планове, които директно вземат решение проблеми на бизнеса: „ Българска академия на науките може да бъда самобитен R&D център за българските МСП. Всяко наше събитие има съответна цел и идея, а задачата на „ Наука за бизнес “ е да събере и да покаже какъв брой потребни могат да бъдат едни на други хората на науката и хората на бизнеса. Защото всяка иновация има добавена стойност, в случай че се осъществя и в нея се влага “.

По време на събитието стана ясно, че Българска академия на науките работи върху платформа за връзка с бизнеса, както и върху виртуален бизнес развъдник.

Сред разработките, които бяха показани посредством презентации и на щандове пред залата в Интер Експо Център бяха първия в България водороден електрически автомобил, нова сензорна технология за сеизмично-активни региони, устройство за рехабилитация на пръсти на ръка след инсулт, образователни роботи MAXIBOT и BABYBOT за деца със специфични потребности, новаторски дронове и доста други - технологии за предпазване в акумулатори и водород на сила от ВЕИ, катализатори за неутрализиране на отпадни газове, съдържащи летливи органични съединения, създадени посредством потребление на 3D принтиране, проби за асортимент, оценка на личния състав, водачество, екипна успеваемост, организационна просвета и организационна резистентност при рецесии.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР