Над 200 души са били ранени в петъчните сблъсъци между

...
Над 200 души са били ранени в петъчните сблъсъци между
Коментари Харесай

Над 200 ранени в сблъсъци между палестинци и израелската полиция в Източен Ерусалим

Над 200 души са били ранени в петъчните конфликти сред палестинци и израелската полиция в Източен Ерусалим, в региона на джамията Ал Акса - третото най-свято място за почитателите на исляма.

Палестински младежи хвърляха камъни, бомбички и други предмети, а израелските служители на реда дадоха отговор с гумени патрони и шокови гранати. Повечето ранени са измежду палестинците, само че има и потърпевши израелски служители на реда.

Насилието избухна след събиране на доста вярващи в региона на Стария град за последната огромна петъчна молитва преди края на свещения месец Рамазан.

Стълкновения имаше и в квартала " Шейх Джарах " по време на вечерния митинг против вероятното изселване на палестински фамилии в интерес на еврейски заселници.

Проф. Йоси Мекелберг от Института за интернационалните връзки " Чатъм хаус " разяснява пред Би Би Си:

" Смятам, че главната причина за всичко това е задънената улица, в която се намира мирният развой сред Израел и палестинците. Ерусалим е един микрокосмос, в който спорът личи изключително отчетливо. В края на краищата насъбраното напрежение през тези четири години се отприщи през последните седмици ".

Европейският съюз, Съединените щати и Организация на обединените нации приканиха за " понижаване на напрежението " и отбягване на изселването на палестински фамилии. За през днешния ден са планувани нови палестински митинги. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР