Над 20% от модераторите, наети от компанията “Мета и от

...
Над 20% от модераторите, наети от компанията “Мета и от
Коментари Харесай

Защо служителите на Фейсбук и Инстаграм полудяват?

Над 20% от модераторите, наети от компанията “Мета ” и от нейни подизпълнители в разнообразни страни да наблюдават за принуждение във фейсбук и инстаграм, са излезли в отпуск по болест поради тежките душевен контузии, които са развили около работата си, разкриват европейски медии.

В Барселона единственото условие, с цел да бъдеш нает за позицията, било да владееш локалния каталунски език. Предложението изглеждало примамливо, тъй като човек можел да си докара до 2400 $ месечно, като задължението му било да гледа сред 300 и 500 видеоклипа на ден. Но това, което на пръв взор приличало на добра опция, за мнозина се превръщало бързо в призрачен сън.

Не след дълго повече от една пета от чиновниците на цифровата работа на “Мета ” в Барселона излезли в отпуск по болест поради утежняване на психическото им положение. Кадрите, които трябвало да гледат, с цел да отстранен от тях тези, които съдържат принуждение, показвали най-демоничните страни на човешката природа. Сред тях имало видеа на убийства, обезглавявания, разчленявания, мъчения, изнасилвания, самоубийства онлайн, детска порнография.

“Освен че наличието е безусловно нечовешко, всичко това е съпроводено с ужасяващи крясъци на страдалчество и доста кръв ”, споделя пред “Евронюз ” в Испания Франсиск Фелиу, юрист, нает от дузина чиновници, решили да заведат дело против компанията на Марк Зукърбърг поради тежките условия на труд. Според ищците модераторите на наличие са изложени на съществени закани за психическото им здраве като посттравматичен стрес, меланхолия и обсесивно-компулсивни разстройства.

“Говорим за хора, които са били здрави и душевно постоянни, преди да стартират работа, и тези разстройства са се появили след това. Има чиновници, които даже са пробвали да посегнат на живота си. Ситуацията е извънредно сериозна ”, продължава юристът.

Крис Грей от Ирландия стартира да работи за компания, която е подизпълнител на “Фейсбук ”, през 2017 година Той се задържа на работа едвам година. Мъжът, който през днешния ден е на към 50 година, е първият в Европа, завел дело против американския колос на обществените мрежи.

Когато стартира работа, видеата са едвам към 20% от наличието, което би трябвало да бъде следено дали се подчинява на разпоредбите. Основната част са текстове и фотоси. Грей стартира да получава кошмари след видео, показващо по какъв начин имигранти са измъчвани с горещо желязо и по какъв начин кучета са сварени живи.

“В началото не съзнавах какъв брой мощно ми въздейства това. Едва по-късно ми стана ясно на какъв стрес съм подложен. Не можех да дремя, започнах да ставам нападателен. Когато някой споменеше работата ми, започвах да му викам ”, описа ирландецът пред европейската телевизия.

Разбирайки, че не може да се оправи с напрежението, Грей желае среща с психолога на компанията. “Попълних въпросник, в който обясних, че се усещам претрупан. Отне цяла ера, до момента в който получа час за среща ”, споделя някогашният чиновник, представен от " 24 часа ".

След Грей още 35-има души са завели искове пред Ирландския висш съд. “Имаме клиенти от Ирландия, Полша, Испания, Германия. Някои осъзнават, че работата ги наранява, още след няколко седмици, други “проглеждат за казуса едвам когато хора от фамилията или другари им кажат, че са се трансформирали ”, показва адвокатката на Грей Даян Треанор. Едно от главните недоволства и на испанските чиновници е, че не са съумели да получат професионална помощ от психолог.

Психологът би могъл да ги изслуша и да им каже какъв брой значимо за обществото е това, което правят ”, безапелационни са юристите на пострадалите. “В противоположен случай ужасиите, които всякакви психопати пускат в мрежата, биха стигнали до доста необятен кръг от хора. Психолозите биха могли да оказват помощ, като обучат клиентите си да употребяват някои техники – да вземем за пример да си показват, че става дума за филм, а не за истина, с цел да могат по-безболезнено да понесат жестокостите, на които стават очевидци. ”

Оказало се също, че при наемането чиновниците не са подлагани на проби, с цел да се ревизира дали душeвността им би издържала на това, което им следва да виждат поради служебните им отговорности.

През юни 2023 година Ройтерс заяви, че и в Германия стотици модератори се оплакват от изискванията си на труд, като там имаше рецензии и против ТикТок. Един от засегнатите се яви на чуване в Дигиталната комисия на Бундестага, където изясни на немските законодатели какъв брой “изцеден умствено и прочувствено ” се усеща. Пред тях бе показана петиция, подписана от 300 души, настояващи за законови промени, които да им дадат по-добър достъп до психически грижи и по-добро възнаграждение.

“Модераторите са предната линия на отбраната от токсично наличие. Те незабавно се нуждаят от поддръжка ”, обявиха тогава пред Ройтерс представители на локални неправителствени организации.

Още през 2016 година служителка от Берлин описа пред “Зюддойче цайтунг ” по какъв начин се е почувствала, когато е трябвало да изгледа първото видео с детска порнография. “Пожелах си да стана монахиня. Не можех да си показва, че е допустимо да продължа да върша секс. Имах непрекъснат сътрудник, само че не бях способна да съм интимна с него повече от година Започвах да трептя, щом ме докоснеше. ”

Германското издание прибавя, че тя приказва анонимно, тъй като модераторите нямат право да приказват с медиите, нито с немските управляващи.

От “Мета ” са декларирали за “Евронюз ”, че работят с всички свои подизпълнители по места, с цел да се откри излаз от обстановката. “Приемаме доста съществено нуждата от поддръжка на хората, които преглеждат наличието в мрежата, и държим всички компании, с които работим, да оферират по 24 ч в седмицата поддръжка за тренираните експерти ”, са показали оттова.

Някои от чиновниците са разкрили, че даже 5 година след овакантяване към момента вървят на сеанси при психолог. Имало и такива, които изпитват боязън да излязат на улицата. “Тези ужаси могат да ви бележат до живот. Ние не сме безчувствени машини или компютри ”, споделя юрист Фелиу. Според него и негови сътрудници политиката на “Мета ”, която принуждава модераторите да изгледат видеата до края, с цел да бележит всички аргументи за цензурирането им, води до задълбочаване на контузиите. Те са на мнение, че в случай че в първите 10 секунди служителят получи изясненост за аргументите фрагментите да бъдат свалени, не е належащо да гледа всичко. Имало случаи, когато модераторът би трябвало да гледа едни и същи изображения няколко пъти, защото са били докладвани от разнообразни консуматори.

“Мета ” показва, че има механически средства, които дават опция въздействието на чудовищните извращения да бъде понижено, колкото е допустимо. “Хората, които преглеждат наличието във фейсбук и инстаграм, могат да употребяват инструментите, които разрешават фрагментите да бъдат замъглени, да са черно-бели и без тон ”, споделят от компанията.

Преди три години основният изпълнителен шеф на “Фейсбук ” Марк Зукърбърг разказа рецензиите към изискванията на работа на компанията като “прекалено драматизирани ”. Коментарите, направени на среща на личния състав, изтекоха в пресата. “Има в действителност неприятни неща, с които хората би трябвало да се оправят, и да се уверят, че имат вярното консултиране, пространството и способността да вършат почивки и да поддържат психологичното си здраве. Подкрепата, от която се нуждаят, е в действителност значимо нещо ”, съобщи Зукърбърг.

Бившите чиновници обаче не са имали такава опция, настояват юристите им. Затова за тях е останал пътят на правосъдните каузи. Само в Съединени американски щати модераторите, наети от “Мета ” и подизпълнителите ѝ, са към 15  000. Хиляди други работят в над 20 центъра за унищожаване на нездравословно наличия в Индия, Филипините, Ирландия, Полша и други

През 2020 година “Фейсбук ” реализира съглашение с модератори на наличие в Съединени американски щати да им изплати 52 млн. $ обезщетение поради психическите им проблеми, провокирани по време на работата им, заяви уеб сайтът The Verge. Социалната мрежа тогава пое уговорката да им даде нужната психическа поддръжка, с цел да могат да се оправят с контузиите си.

Всеки от модераторите от общия иск бе несъмнено да получи отплата от 1000 $ плюс право на в допълнение обезщетение, достигащо до 6000 $, ако бъдат диагностицирани с посттравматичен стрес или свързани с него разстройства. Според юристите на подалите правосъдния иск повече от половината от тях биха се класирали за в допълнение заплащане заради душевен здравословни проблеми, в това число меланхолия и зависимости. В желае бяха обхванати 11 250 модератори.

“Доволни сме, че “Фейсбук ” работи с нас, с цел да сътвори невиждана стратегия и да помогне на хората да извършват работа, която беше невъобразима даже преди няколко години - уточни в изказване Стив Уилямс, юрист на ищците. - Вредата, която може да бъде нанесена от тази работа, е същинска и тежка. ”

През септември 2018 година някогашната модераторка на “Фейсбук ” Селена Скола повлича крайник, като съди компанията, потвърждавайки, че е развила посттравматично стресово разстройство, откакто е била сложена в роля, която изисква от нея постоянно да преглежда фотоси и изображения на обезчестяване, убийства и самоубийства. Скола развива признаците след девет месеца на поста. В жалбата, към която в последна сметка се причисляват други някогашни модератори, работещи в четири щата, се твърди, че обществената мрежа не е съумяла да им обезпечи безвредно работно пространство.

Скола е част от вълната модератори, наети след президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година, когато “Фейсбук ” понесе рецензии, че не съумява да отстрани нездравословно наличие от платформата. Компанията нае тогава няколко огромни консултантски компании, с цел да привлекат хиляди нови чиновници в Съединени американски щати. По-късно стана ясно, че против заплата от 28  000 $ годишно тя е трябвало да преглеждат с съвсем съвършена старание фрагменти, които биха провокирали непрекъснати кошмари единствено след седмици.

В съглашението “Фейсбук ” се съгласява също да вкара промени в своите принадлежности за модериране на наличие, предопределени да понижат въздействието от гледането на нездравословни изображения и видеоклипове. Инструментите, които включват заглушаване на звука и смяна на видеоклиповете в черно-бели, трябваше да бъдат въведени до края на 2021 година Предвидено бе модераторите, които гледат смущаващо наличие всеки ден, да получат достъп до седмични самостоятелни коучинг сесии с лицензиран експерт по психологично здраве, като компанията даде и месечни групови лечебни сесии.

Така или другояче сега има нов сходен казус, този път в Кения, където контролиращите наличието са завели иск за 1,6 милиарда $ против компанията майка “Мета ”, още веднъж заради  изискванията на труд.  Един от модераторите – Тревин Браини, описа пред “Файненшъл таймс ”, че гледа ужаси на всеки 55 сек и първия път е повърнал от видео, на което мъж се самоубива пред 3-годишното си дете. “Нашата задача е, вие, всеобщите консуматори, в никакъв случай да не видите тези неща ”, разяснява той.

Върховният съд на африканската страна даде на страните три седмици да реализират извънсъдебно съглашение по проблема, само че предходната седмица то се провали.  В момента “Мета ” от ден на ден употребява опциите на изкуствения разсъдък за унищожаване на клипове с принуждение от мрежата, само че към този момент не е допустимо да се лиши и от труда на хиляди човешки същества в разнообразни точки от света. Което значи, че споровете ще не престават, до момента в който казусът не получи приемливо дефинитивно решение.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР