Над 20 хил. лв. е платила антикорупционната комисия за принтиране

...
Над 20 хил. лв. е платила антикорупционната комисия за принтиране
Коментари Харесай

Швейцария е отказала да запорира имущество на Цветан Василев

Над 20 хиляди лева е платила антикорупционната комисия за принтиране и за преводи в производството по конфискация против някогашния банкер Цветан Василев. Това стана ясно от данните, предоставени на " Сега " едвам откакто вестникът завоюва дело против КПКОНПИ за достъп до информация. 

От отговорите на КПКОНПИ се схваща още, че на първа инстанция съдът в Швейцария е наложил обезпечителни ограничения върху имущество на Василев там, само че втората инстанция е отменила това решение. Разноските по правосъдното произвеждане в Швейцария са 12 800 франка, което е 22 510 лева, пресмятат от комисията. От отговорите им излиза наяве, че няма други страни, където са водили каузи за блокиране на имущество на Василев.

През 2015 година бяха наложени запори и възбрани върху имущество на банкера и фамилията му - дружествени дялове в 11 фирми; акции в други 7, пари по 20 банкови сметки, 4 коли, 288 картини, 16 парцела в София, 5 парцела в Банско, два в Созопол и по един във Варна и Царево. От комисията тогава се похвалиха, че за първи път е натрапен и запор на парцел в Швейцария, както и на четири сметки в швейцарски банки. След това обаче скриха, че втората инстанция в Швейцария е отменила запорите.

" Сега " потърси информацията за разноските по делото, откакто при внасянето на желае за конфискация в съда шефът на комисията Плавен Георгиев разгласи, че искът е съпроводен от 28 000 страници с доказателства и всички материали по него тежат близо 6 т. " Наехме специфичен превоз, печатница, а в преместването участваха чиновниците на правосъдната защита, даже пробиването на дупките в хартията беше тежък развой ", изясни той. Първоначално Георгиев отхвърли информацията с неуместните претекстове, че това е служебна и комерсиална загадка. Две правосъдни инстанции обаче разрушиха причините му на пух и прахуляк. Решението за даване на данните е с дата 19 юни, само че бе получено по имейл на 24 юни едвам след обявата, че комисията не извършва правосъдното решение.

Само принтирането на документите е коствало на данъкоплатците 13 500 лева, сочи разбивката. За преводите от гръцки, британски, френски и съветски са платени 6516 лева Разходите за колета до Швейцария и Гърция са 2241 лева

 

ПРОЦЕСЪТ

Процесът за конфискация срещу Василев, брачната половинка му, щерка му и 24 свързани с него компании, част от тях офшорни, беше формиран в Софийския градски съд през март 2016 година Искът против тях е за 2.2 милиарда лева 2 години делото не можеше да тръгне, тъй като по него се разменяха бумаги. След това при започване на 2018 година съдът го спря, с цел да изиска пояснение по проблема от Съда на Европейски Съюз в Люксембург. Отговор към момента няма и делото стои на трупчета.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР