Над 20 000 лева събра благотворителният бал за укрепване на

...
Над 20 000 лева събра благотворителният бал за укрепване на
Коментари Харесай

Благотворителен бал събра 20 000 лева за родолюбива кауза

Над 20 000 лв. събра благотворителният бал за подсилване на вилата на Евлоги Георгиев, който се организира нощес в ресторант “Карлово “ в родния град на най-големия български донор. Да поддържат благородната идея за възобновяване на наследството на Евлоги Георгиев пристигнаха над 200 души от района и страната. Сред тях бе заместник-ректорът на Софийския университет „ Свети Климент Охридски “ доц.Георги Вълчев, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден военачалник Деян Дешков, изпълнителният шеф на ВМЗ инж. Иван Гецов, шефът на „ Българска роза – Карлово “ АД Боряна Кралева, депутатката и някогашен кмет на Смолян Дора Янкова, политологът Татяна Буруджиева, представители на огромни компании и банкови офиси, депутати, общински съветници, кметове на обитаеми места, предприемачи, политици и общественици.

Благотворителният бал бе проведен от Община Карлово, Асоциацията за възобновяване на историческите монументи, Ротари клуб - Карлово и Софийския университет „ Свети Климент Охридски “. Целта на уредниците е посредством серия прояви да съберат пари за създаване на трите подови структури на постройката и за покрив. Сградата, наричана Вилата на Евлоги Георгиев е част от архитектурно- промишления комплекс, построен по волята и със средства на Евлоги Георгиев. Комплексът включва фабриката за вълнен текстил, административни здания и дом за шефа на фабриката, наименуван след гибелта на донора Вилата на Евлоги Георгиев.

Снощи по време на благотворителното събитие присъстващите направиха персонални парични дарения. Старт даде кметът на Карлово Емил Кабаиванов, който подари за идеята 1000 лв.. Той напомни, че самодейността за възобновяване на постройката е отпреди две години. Тази пролет вилата бе укрепена със средства на общината, като преди този момент бяха отстранени рисковите елементи от нея. За втория стадий на укрепването се чака поддръжка от страна на Министерството на културата. В понеделник, 24 юни, общината внася документи, с които желае за тази постройка статут на монумент на културата от национално значение, съобщи Кабаиванов.

Президентът на Ротари –Карлово Перът Ламбрев напомни голямата дарителска активност на братя Георгиеви. Той акцентира, че идеята на благотворителната организация, която съставлява, е да оказва помощ на всяко благородно дело, както и че човешкият дълг на всеки от нас е да оказваме помощ тогава, когато това е належащо.

България има доста значими и популярни персони, Евлоги и Христо Георгиеви са измежду тях, и ние би трябвало да поставяме старания делото им да не бъде забравяно, съобщи заместник-ректорът на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.

Народният представител Веска Ненчева, която е и ръководител на Асоциацията за възобновяване на историческите монументи в община Карлово, акцентира: „ Започнахме тази самодейност, тъй като имаме вяра, че вилата и всеки монумент от предишното има живот и в бъдещето. Провеждаме тази благотворителна самодейност в най-дългия, най-светлия ден на годината и имам вяра, че това е знак за триумфа на нашата идея, сподели още Веска Ненчева. Сговорна тайфа ще направи вилата, перифразира тя националната сентенция и вдъхна кураж за триумфа на начинанието.

Водещи на събитието бяха актьорите Гергана Стоянова и Симеон Владов. В музикалната стратегия на бала участваха реализатори от вокална група „ Карловойс “, гайдари от Калофер и танцьори от фолклорен отбор „ Розова котловина “.

По време на благотворителния бал бяха разиграни на търг няколко скъпи предмета. Сред тях стъкленица с розово масло, пита, украсена с рози – символизираща Карлово и Розовата котловина, картина на художника Димитър Пачов, показваща очарованието на Старо Карлово.

Дарителската сметка на акцията ще бъде отворена до 30 септември, а на 3 октомври в Карлово ще се организира националното честване на 200 години от рождението на Евлоги Георгиев.

Дарителската сметка на акцията е

ЦКБ, Клон Карлово

IBAN: BG09 CECB 9790 10IO 9649 00

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР