Над 2 млрд. лв. ще бъдат на разположение за съвместни

...
Над 2 млрд. лв. ще бъдат на разположение за съвместни
Коментари Харесай

Министър Пулев във Варна: Има пари за иновации за всички варненски университети

Над 2 милиарда лева ще бъдат разполагаем за взаимни начинания сред просвета, университети, проучвателен институти и предприятия от идващия програмен интервал по Програмата за научни проучвания и нововъведения, съобщи министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев по време на откриването на Дълбоко софтуерен иновационен порт в Икономическия университет във Варна. На събитието участваха още и ректорът на университета Варна - проф. доктор Евгени Станимиров

„ Програма за научни проучвания, нововъведения и цифровизация за икономическа промяна “ (ПНИИДИТ) 2021-2027 година с бюджет от 2.14 милиарда лева следва да бъде изпратена до дни за утвърждение в Брюксел “, акцентира той. Пулев увери, че по нея всички научноизследователски организации и университети в гр. Варна са възможни като сътрудници, взаимно с предприятия.

„ Те ще могат да вземат участие с планове за взаимни стратегии за дълбока софтуерна промяна с общ бюджет от 100 млн. евро., както и за новаторски ваучери на предприятията за потребление на научна експертиза за 25 млн. евро “, добави министърът. По думите му по ПНИИДИТ ще са възможни още взаимни планове за създаване на нови артикули и пазари посредством капацитета на зелените и цифрови технологии и нововъведения с общ бюджет от 30 млн. евро.

Министърът на нововъведенията и растежа уточни още, че три висши учебни заведения от Варна ще получат финансиране по процедурата за Центрове за върхови достижения и Центровете за подготвеност с бюджет е 141,7 млн. евро за 2021-2027 година

Това са „ Висше военноморско учебно заведение – Варна по плана за създаване на Център за подготвеност “Квантова връзка, интелигентни системи за сигурност и ръководство на риска ” (Quasar) ”, Институтът по металознание, уреди и технологии " Акад. Ангел Балевски " с Център по хидро- и аеродинамика - Варна - сътрудник в 2 плана за създаване на Център за подготвеност “Квантова връзка, интелигентни системи за сигурност и ръководство на риска ” (Quasar) ” и Национален център по мехатроника и чисти технологии, като и Икономически университет – Варна - сътрудник в Центъра за подготвеност „ Дигитализация на стопанската система в среда на Големи данни “.

Пулев заяви, че по ПНИИДИТ се плануват още 25 млн. евро за поддръжка за съществуващи районни новаторски клъстери, като да вземем за пример Морския клъстер България в град Варна, а варненският цифров и иновационен хъб ще получи опция да подаде ново предложение по стратегия „ Цифрова Европа “ и този път да бъде позитивно оценен, като Финансирането може да доближи 7 млн. евро за 7 години.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР