Над 2 милиона румънци празнуват имен ден днес. Над 1,3

...
Над 2 милиона румънци празнуват имен ден днес. Над 1,3
Коментари Харесай

Над 2 милиона румънци празнуват имен ден днес

Над 2 милиона румънци честват имен ден през днешния ден. Над 1,3 милиона мъже и над 650 000 дами носят името Йоан, Йоана и техните производни, оповестяват от Дирекцията за регистрация на лица и администриране на бази данни, предава Българска телеграфна агенция.

На 7 януари румънците почитат паметта на Свети Йоан Кръстител, считан за най-важния оракул, свързващ Стария и Новия завет. Те съблюдават няколко обичаи и традиции за празника.

В Буковина пред портите на всички, носещи името Йон, се слага украсено дърво и се прави тържество. В Трансилвания именниците са пренасяни през селото до реката, където са кръщавани.

В предишното в селата в северната част на Румъния дамите се събирали на огромни групи в нечия къща и носели храна и питиета, а по-късно пеели и играели. На сутринта излизали на улицата и мъжете, които срещали, откарвали до реката. В някои райони консолидираното на младите съпруги в общността на омъжените дами става посредством поливане с вода от бунар или река.

Според традицията след Ивановден се кръщава мразът, т.е. студът стартира да понижава и времето става по-топло.

Ивановден е ден на наслада и който не се радва на този ден, ще бъде печален през цялата година, гласи едно от поверията в Румъния.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР