Над 2,6 милиона лева ще струва ремонтът на Катедралния храм

...
Над 2,6 милиона лева ще струва ремонтът на Катедралния храм
Коментари Харесай

Над 2,6 милиона лева ще струва ремонтът на Катедралата във Варна

Над 2,6 милиона лв. ще коства ремонтът на Катедралния храм "Св.Успение Богородично ", сподели Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

По думите му строителните действия ще стартират до дни и ще обзет покрива и куполите на храма. Според владиката ремонтът ще продължи най-малко една година.

Той напомни, че Катедралата е строена през 19 век. Храмът, който е втори по величина в България, е осветлен отчасти през 1886 година от митрополит Симеон. Пълното му освещаване става през 1910 година, а окончателното му оформление, както го виждат и през днешния ден жителите и гостите на Варна - през 1940-1942 година

Покривът не е ремонтиран от 80 години и по тази причина има течове, които заплашват стенописите, добави митрополит Йоан. Той посочи, че строителните действия ще стартират от камбанарията и централния купол. Средствата за ремонта са събрани посредством донори, сподели още владиката. Той напомни, че най-големите спомоществователи са държавното управление, което обезпечи 200 хиляди лв. и община Варна - още толкоз.

Владиката добави, че има частен донор, който е изявил предпочитание да подари средствата, нужни за позлатяването на куполите на Катедралния храм. Той уточни още, че до момента в който трае ремонтът, богослужебният живот в храма ще продължи в естествения си темп. На всяка литургия ще се загатват имената на донорите, с чиято помощ се реа
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР