Над 180 състезатели от осем държави са подали заявки за

...
Над 180 състезатели от осем държави са подали заявки за
Коментари Харесай

180 състезатели от осем държави се очакват на международен турнир по информатика в Шумен

Над 180 състезатели от осем страни са подали поръчки за присъединяване в десетото юбилейно издание на Международния есенен шампионат по информатика "Джон Атанасов ", който ще се състои в Шумен от 21 до 25 ноември. Това заяви на конференция Бисерка Йовчева, която е ръководител на организационния комитет на шампионата и началник на локалната школа по математика и информатика "А и Б ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Заявки са подадени и от участници от Русия, Полша и Румъния, които дружно с България и Китай са измежду петте международни сили в региона на спортната информатика.

На шампионата ще се показват едни от най-хубавите информатици в света, като се изключи представителите на азиатската страна. Останалите задгранични състезатели и тимове, декларирали присъединяване досега, са от Молдова, Сърбия, Швейцария и Армения, като представители на последните две страни ще вземат участие за първи път на надпреварата в Шумен.

Един от ръководителите на швейцарския тим е ученик на шуменската школа по математика и информатика, означи Йовчева. По думите ѝ шампионатът в Шумен се е утвърдил през годините като един от най-престижните в света и е единственото интернационално съревнование по информатика, което се организира в две възрастови групи - младежка ( за възпитаници до 15,5 години) и старша ( за възпитаници в гимназиална степен в междинните училища). Другите надпревари по информатика са предопределени или за дребни, или за огромни възпитаници, посочи Йовчева.

Новото в тазгодишното издание на шампионата, по концепция на молдовските участници, "е уъркшоп, обвързван с методиката на образование на деца с върхови достижения в информатиката ", който ще се състои в Шуменския университет, добави Йовчева.

Състезателните дни ще са два - 23 и 24 ноември. Паралелно с интернационалния шампионат, в един спортен ден ще се организира и Националният есенен шампионат по информатика, чието първо издание се е състояло в Шумен през 2001 година В него се чака да се включат още към 250 деца и възпитаници. През дните на надпреварите в регионалния град се чакат към 600 информатици и посетители от страната и чужбина, сподели още Йовчева.

За обезпечаването на спортната част на шампионатите, които ще се състоят в Шуменския университет, към този момент са обезпечени 230 компютъра. Официалното им закриване и церемонията по награждаването ще е на 24 ноември, от 19.30 часа, в залата "Венета Вичева ". Бюджетът на шампионатите по информатика в Шумен е в размер на към 25 000 лв.. Традиционно провеждането им се обезпечава със средства от спонсори. През тази година общинската администрация в града обезпечава 7 000 лв. от общия бюджет, а дружно с университета в Шумен - и логистична поддръжка за провеждането им, бе обявено на конференцията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР