Над 18 български плажа и едно яхтено пристанище, с гарантирана

...
Над 18 български плажа и едно яхтено пристанище, с гарантирана
Коментари Харесай

Син флаг се вее над 18 български плажа

Над 18 български плажа и едно яхтено пристанище, с обезпечена непорочност и безупречни условия за туризъм, се вее " Син байрак ".  

Сега задачата е да се удвои броят на българските плажове със наследник байрак, защото това ще издигне престижа на българския туристически артикул и ще подсигурява сигурността и здравето на плажуващите, отбелязва служебният министър на туризма Илин Димитров. Като изцяло постижима цел дефинира удвояването на този брой представителят на интернационалната организация за България Станимир Георгиев. Двамата разговаряха за опциите за разпространение на самодейността.  

Чистотата, сигурността и основно качеството на водата са най-важните условия за кандидатстване за " Син байрак ". Това пък се потвърждава посредством проучвания на упълномощени частни лаборатории или Регионалните здравни инспекции (РЗИ) по Черноморието.

Наградата " Син байрак " е еко-етикет и стандарт в туризма с 35-годишна история. С него са удостоени най-хубавите 5042 плажа, яхтени пристанища и туристически плавателни съдове по света, измежду които и тези на изявени български курорти, означават от Министерството на туризма. 

А с помощта на активността на българското придвижване " Син байрак " с този еко-етикет се отличават българските плажове от 1995 година. Първият от тях бе даден на " Слънчев бряг " след двугодишно изследване. 

През летния сезон на 2022 година българският туризъм съумява да навакса спада в броя на гостите след 2019 година поради пандемията от Ковид-19. От министерството означават, че края на август страната ни е посетена от към 5.3 млн. туристи, до момента в който през 2019 година броят им е бил 6.2 милиона. В съпоставяне с предходната година има растеж на гостите от доста от обичайните ни пазари, разяснява министър Димитров. По думите му броят на туристите от Обединеното кралство се възвръща, усилват се летовниците от Израел.

Министърът отбелязва, че към България има засилен интерес в Полша и това точно е повода в края на октомври да се възнамерява петдневно посещаване на българска делегация в тази страна. Целта е да се осъществят срещи сред бизнеса, изключително в градове с летища, изясни Димитров. Основната цел на тази аудиенция ще бъде да се покаже, че полските туристи са добре пристигнали у нас.

Броят на почиващите българи по Черноморието се резервира същия като през предходната година, показва министърът. Според него повода за това е, че базата от места за настаняване по морето е доста разнообразна. В момента работят над три хиляди обекта, тъй че всеки - и български, и задграничен екскурзиант, има опция да избере къде да почива съгласно финансовите си благоприятни условия.

Министър Димитров заяви още, че като част от тактиката за развиване на бранша у нас, той е направил предложение до Министерството на външните работи страната ни да има туристическо аташе и в Истанбул. В момента имаме такива в Полша, Германия, такова работеше и в Русия. Според него ще е добре в по-далечно бъдеще страната ни да има туристически аташета и в Лондон и в Румъния.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР